La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica més multitudinària posa l’accent en el lideratge del país en la revolució digital

19/03/2019

Més d’un miler de professionals i representants d’empreses, administració, entitats i institucions del món de les telecomunicacions i la informàtica es donaven cita ahir al vespre a l’Auditori de Barcelona en el decurs de la que és ja una cita ineludible per al sector TIC del país.

L’Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) tornaven a organitzar conjuntament la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, que en aquesta 24a edició va incidir en el paper capdavanter de Catalunya –i particularment de Barcelona- en la revolució digital en què ens trobem immersos.

La cerimònia va estar presidida pel president de la Generalitat, Quim Torra, i pel del Parlament, Roger Torrent, a qui van acompanyar, entre d’altres autoritats, el conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, el diputat delegat de Societat de la Informació de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, i la comissionada de Tecnologia de l'Ajuntament de Barcelona, Francesca Bria.

Durant la cloenda institucional –i després del lliurament dels Premis Salvà i Campillo, Alan Turing i del Premi d'Honor de la Nit (tota la informació sobre els guardonats aquí)-, el president de la Generalitat va posar l’accent en la necessitat com a país “de liderar la revolució digital al món”, i va voler destacar la capacitat d’inventiva dels enginyers adreçant unes paraules d’agraïment a tots els premiats: “el Govern treballa per fer-vos costat per tal de fer, entre tots, el país que somiem”.

El president del Parlament, de la seva banda, es va referir a la lluita contra la greu escletxa de gènere que viu el sector TIC com a una “autoexigència institucional”. Tanmateix, va abordar els debats públics que com a societat tenim pendents, i concretament va fer referència al debat sobre els drets i les llibertats, molt lligat –va assegurar- als avenços tecnològics.

Benvinguda institucional, humor, 5G, e-health i música en directe

Amenitzada per la música en directe de la V Big Band de Vilanova i la Geltrú, la 24a Nit –que va tenir un to més humorístic que altres anys gràcies al paper de Quim Masferrer com a mestre de cerimònies-  arrencava amb la inauguració oficial a càrrec de Pedro Linares, president de Telecos.cat, i Eduard Martin, degà del COEINF. Linares va reivindicar la transversalitat i el dinamisme del sector TIC, trets que –va dir- també caracteritzen als seus professionals. En aquest sentit, el president dels Enginyers de Telecomunicació va voler aprofitar la presència de les autoritats per reclamar que “aprofitin aquestes característiques i facilitin les condicions per al  seu desenvolupament”. Linares no va voler deixar de banda la reivindicació dels referents femenins en un sector amb una manca de vocacions general –però particularment entre les noies- més que preocupant. Al fil d’això, i durant la seva intervenció, el degà del COEINF va anunciar que l’any que ve –coincidint amb la 25a edició de la Nit- el Premi Alan Turing al CIO de l’any passarà a dir-se Premi Joan Clarke, “en honor –va afirmar-  a totes les companyes que a l’ombra de grans homes han fet possible el que avui tenim a les nostres mans”. Segons Martin, amb aquesta petita contribució es vol animar la societat  a sumar-se i perseverar en la lluita per la plena igualtat en la professió.

Tot seguit arribava el torn del conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, qui després de la projecció del vídeo: “Catalonia, land of digital revolutionaries”, va posar en valor l’ecosistema digital del país, tot afirmant: “Aquest país s’ha fet fort i ha pogut avançar i situar-se sempre un pas endavant en la modernitat gràcies als revolucionaris i revolucionàries de l’època. Aquest esperit ens dugué a liderar la revolució Industrial al segle XIX i és el que ens porta ara a liderar la revolució digital”. En aquest sentit, Puigneró va referir-se a la recentment aprovada ”Estratègia 5G de Catalunya”, un full de ruta per capitanejar el desplegament d’aquesta tecnologia al país.

Precisament les oportunitats que ens portarà el 5G van centrar la primera de les dues conferències de la Nit, a càrrec del director de Tecnologia i Innovació de la Fundació i2CAT, Sergi Figuerola (presentació disponible aquí). Figuerola va descobrir als assistents els detalls del salt qualitatiu que l’aplicació d’aquesta tecnologia suposarà en la prestació de serveis digitals en els propers anys. Seguidament, va arribar el torn d’Anna Benavent, presidenta i cofundadora d’Unitss (l’Associació Catalana d’Informàtics de la Salut). Benavent va abordar el binomi inseparable que constitueixen el món de la salut i la tecnologia, fent un repàs de les grans aportacions que les noves tecnologies disruptives estan ja fent en el món de la salut, i anunciant aquelles que encara han de venir i que impactaran de manera directa sobre la societat (presentació disponible aquí).

La cerimònia de lliurament de premis (tota la informació dels premiats aquí)  arrencava just després, amb la participació, via vídeo, del director general de Xarxes de Comunicació, Contingut i Tecnologies de la Comissió Europea, Roberto Viola, qui va rebre el Premi d’Honor Internacional. En una declaració de prop de cinc minuts enregistrada des de Brussel·les en anglès, català i castellà, Viola posava de manifest el bon posicionament d’Espanya, de Catalunya i de Barcelona en la transformació digital. El director general de la Comissió considera que l’experiència de Catalunya és "un exemple d'un ecosistema d'innovació" que "podria inspirar a moltes altres regions europees".

El còctel final servia d’escenari per a una intensa sessió de networking entre el més de mil assistents a la que ja és la 24 edició d’aquesta gran trobada del sector TIC del país.

 
>>GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ 

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92