III Trobada anual de la Comissió Indústria 4.0: Nova eina de diagnosi

19/10/2018

En el marc de la Barcelona Industry Week, el passat 16 d’octubre es va celebrar la trobada anual de la Comissió Indústria 4.0 organitzada per l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació, el Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya i el d'Industrials. És un acte en el que es reuneixen tots els enginyers actius en els diferents grups de treball de la Comissió Indústria 4.0. 

Enguany les paraules de benvinguda van ser a càrrec de Pere Homs, director general d’Enginyers Industrials de Catalunya, qui va donar pas a la presentació d’una nova eina de diagnosi, posada a disposició dels enginyers, per a entendre millor el valor que aporta la Indústria 4.0 i que ajuda en la seva implantació i incrementa la competitivitat de les empreses. Xavier Pi i Carles Soler, membres de la Comissió, van ser els encarregats d’explicar l’Eina de diagnosi per a la Indústria 4.0, que consta d’un qüestionari, que recull la posició de les empreses o organitzacions davant la Indústria 4.0, una aplicació web, que digitalitza l’adquisició de les dades, i un model conceptual, que tradueix les respostes en resultats. L’objectiu d’aquesta eina és ajudar en la reflexió estratègica que ha de fer tota organització, per tal d’analitzar la seva posició ideal i conèixer totes les oportunitats que li ofereixen els avenços tecnològics.

El qüestionari està adreçat a la indústria de procés productiu, la voluntat de la Comissió és anar proposant, amb el temps, d’altres qüestionaris per a d’altres tipus d’indústries. Té diferents apartats: estratègia o model de negoci, productes o serveis, processos productius, organització i persones i, finalment, tecnologies. En el qüestionari es consulta sobre la implementació, en l’organització de robòtica col·laborativa, sobre la connexió entre els diferents equips, sobre l’ús de la realitat augmentada o virtual, si s’utilitza la fabricació additiva o el big data o si es treballa amb blockchain, entre d’altres aspectes. L’Eina de diagnosi per a la Indústria 4.0 vol ser viva, és a dir, que evolucioni amb el temps, personalitzable per sectors i que s’ajusti a noves realitats. També es busca que sigui un instrument obert a les aportacions de totes les persones que hi vulguin col·laborar i que sigui una eina lliure i posada a disposició de qualsevol professional que consideri el pot ajudar en la seva activitat.

Al llarg de la trobada anual de la Comissió Indústria 4.0, també es va presentar el I4MS, un instrument de suport del Mobile World Congress (MWC) a la Indústria 4.0 per a la PIME. Silvia Valcárcel, executiva de Comunicació del MWC, va explicar que es tracta d’una eina que té com a objectiu que les PIMES es puguin beneficiar de les innovacions digitals per a actualitzar els seus productes, millorar els seus processos i adaptar els seus models comercials als nous desafiaments de l’era digital.

La trobada va finalitzar amb una ponència de Francesc Taxonera, arquitecte sènior d’IBM, sobre l’enginyeria que hi ha al darrera de la Intel·ligència Artificial, en concret, hard i soft, architectures i algoritmes.

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
04 març 2025 - NOU CURS: Elaboració de Projectes ICT

02 abr. 2025 - 30a NIT DE LES TELECOMUNICACIONS I LA INFORMÀTICA

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92