Èxit de #SantGabriel2018: Telecos.cat constata la preocupació dels enginyers TIC per les implicacions ètiques de les tecnologies emergents

03/10/2018

Un centenar de persones es van donar cita ahir a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona (un marc simbòlic ja que va ser la primera seu a Barcelona de l’Escola de Telecomunicacions) per celebrar plegats Sant Gabriel (patró de la professió), en una jornada organitzada per l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat), amb el títol d’”Ètica i tecnologia: per una societat digital més humana”.

La trobada arrencava amb la benvinguda a càrrec de Pedro Linares, president del col·lectiu, qui va voler incidir precisament en el títol de la jornada, destacant la coincidència de diversos actes celebrats darrerament entorn a aquesta qüestió, el que, segons ell, posa de manifest la preocupació creixent dels professionals de les TIC per les implicacions ètiques de la seva feina.

Tot seguit, arrencava la conferència inaugural a càrrec del doctor en Biologia i investigador en Bio-medicina, Miquel Àngel Serra, autor de diversos llibres sobre el tema (“Humanos o posthumanos?”, “Humanidad infinita” i “Singulares”). Sota el títol de “"Biotecnologies emergents per a un millorament humà?", Serra va oferir una visió panoràmica, recollint els darrers avenços en aquest camp, així com les opinions enfrontades de diversos experts, alhora que alertava els assistents de la necessitat de consensuar una “bioètica” que tingui presents quatre plantejaments bàsics respecte als darrers avenços tecnològics: “Quins avantatges ofereixen? Estan disponibles per a tothom? Quins són els riscos? Són prou coneguts per la societat?”.

A continuació, tenia lloc la taula rodona moderada per l’enginyera Ariadna Llorens, amb la participació de Marcel Cano, filòsof i professor d’Ètica a les Facultats de Filosofia i Matemàtiques de la UB, David Pereira, enginyer de Telecomunicació i responsable d’Arquitectura Digital i Intel·ligència Artificial a Everis, i Artur Serra, doctor en Antropologia, director adjunt de la Fundació i2Cat i director de recerca de Citilab-Cornellà. A grans trets, tots tres coincidien a l’hora d’assenyalar que cal treballar interdisciplinàriament per promoure una ètica de la innovació, que ens permeti transformar de forma col·lectiva i en la direcció correcta la realitat on vivim. Tanmateix, s’incidia en la importància d’una formació que ja no separi humanitats i ciència, perquè –afirmaven-, només aquells que comptin amb suficients coneixements d’ambdós camps podran exercir de ciutadans de ple dret en la societat digital on ja vivim.

Un cop tancat el debat amb els assistents, el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat, David Ferrer, s’encarregava de cloure la Jornada, amb unes paraules sobre les diverses iniciatives que el govern català ja ha endegat en aquest camp: un nou marc normatiu sobre drets i deures digitals (que s’aprovarà el 2019), i el cicle de jornades anual èTIC, celebrades des de 2015 per tal de promoure el debat entorn a l’ètica i la tecnologia.

Com ja és tradició, la celebració de Sant Gabriel acabava amb una intensa sessió de networking acompanyada d’una copa de cava a la terrassa de l’emblemàtic Espai Bonnemaison.

>>GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ (autor Jordi Roviralta)

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
17 des. 2024 - NOU CURS: "COPILOT i productivitat IA"

19 des. 2024 - Celebrem el Nadal a la UPF, per a commemorar els 25 anys del departament i de l’escola d’enginyeria

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92