Els Enginyers de Catalunya atorguen el Premi Indústria 4.0 a Effitronix

07/06/2018La Comissió Indústria 4.0 dels Enginyers de Catalunya va atorgar el Premi Indústria 4.0 a l’empresa Effitronix per la seva solució MICO24 Nano, i dos accèssits als projectes Data-Driven Steel 4.0 de Celsa Group i InPicker de INFAIMON. El lliurament es va fer a la cloenda de la jornada que va tenir lloc el passat 1 de juny a l’Espai Endesa, amb la participació de prop de  250 enginyers que van poder conèixer, entre d’altres, les novetats de l’edició d’enguany de la Hannover Messe.
 

La tercera edició del Fòrum Indústria 4.0, organitzat per la Comissió Indústria dels Enginyers de Catalunya i celebrat el passat divendres 1 de juny a l’Espai Endesa, va estar inaugurada per Joan Romero, conseller delegat d’Acció de la Generalitat, qui va destacar que “Catalunya és un país industrial, més del 20% del PIB ho és, i ja són 385 empreses les que es dediquen a oferir solucions 4.0”.

El Fòrum Indústria 4.0 va confirmar que la confluència de diferents tecnologies com la robòtica col·laborativa, l’electrònica embeguda o Internet de les coses (IoT), la fabricació additiva, la logística avançada i la connectivitat o software d’integració, ofereixen un marc tecnològic renovat que permet plantejar la fabricació de manera competitiva en els països europeus amb tradició industrial.  

Carles Soler, del grup de treball de Robòtica, va destacar de la seva visita a la Hannover Messe l’ús del núvol, els braços mòbils, la destacada presència dels robots xinesos, la interacció entre home-robot i els exoesquelets, entre d’altres aspectes. Felip Fenollosa, responsable del grup de treball de fabricació additiva, va remarcar en la seva exposició que “la impressió 3D l’estem inventant aquí, a Catalunya, i que no cal anar a fora”. Fenollosa va mostrar diferents exemples de fabricació additiva catalanes com el projecte ETSEIB Motorsport que usa la impressió 3D per a cotxes de Fórmula 1. De les novetats en l’àmbit del Internet de les coses ens va parlar en Xavier Pi, responsable del grup de treball de la IoT, i en Michael Loughlin, responsable del grup de treball de Software, Anàlisi i Integració, va destacar el paper del blockchain en la cadena de subministrament, evitant intermediaris i alleugerant el traspàs de documents. Loughlin calcula que “els beneficis de la digitalització són al voltant del 30%.”

Dins el marc del Fòrum 4.0, es van presentar dues novetats destacables: el nou grup de treball d’Agricultura 4.0 i la Barcelona Industry Week. Fran Garcia, responsable del grup de treball Agricultura 4.0, va mostrar diferents exemples de dispositius intel·ligents per a la monitorització de les vaques, minidrons per a la pol·linització o els tractament de la carn amb la màxima precisió. Defensant que la Indústria 4.0 ha arribat amb força al sector de la ramaderia i l’agricultura. Manel Rubio, Gerent de la Barcelona Industry Week, ens va avançar que Fira de Barcelona apostarà per al sector industrial el proper mes d’octubre amb una previsió de participació de més de 400 empreses.

El Premi Indústria 4.0 es va atorgar a un sistema de monitoratge i control que elimina les barreres més habituals que es produeixen en els processos de digitalització de les plantes de producció. MICO24 Nano, d’Effitronix, a través de les diferents senyals capturades, realitza un control del procés (per producció), del producte (per qualitat) i de la màquina (per manteniment productiu) les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, oferint d’aquesta manera un control total de la maquinària. Un equip de Plug&work que envia les dades al núvol, sense necessitar una programació de cap tipus per part de l’usuari.

D’altres implantacions remarcables de la tecnologia 4.0 a les indústries catalanes, i guanyadores dels Accèssit Indústria 4.0, van ser els projectes Data-Driven Steel 4.0 de Celsa Group i InPicker de INFAIMON. Data-Driven Steel 4.0 és una plataforma IoT, distribuïda en un entorn siderúrgic, i que aplica algoritmes d’intel·ligència artificial al modelat i monitoratge. InPicker és una solució de bin picking -extreure de forma automatitzada amb un braç robòtic les peces col·locades en un contenidor o palet- a través de la visió artificial en 3D.

Comissió Indústria 4.0 dels Enginyers Catalans

La Comissió Indústria 4.0 està formada per membres del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, dels Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, del Col·legi d’Enginyeria Informàtica de Catalunya i de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació.

VEURE VÍDEO:
 

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92