Passat i futur es donen la mà durant la celebració de #SantGabriel2017, patró de la professió

29/09/2017

Més d’un centenar de persones es van donar cita ahir a l’Espai Francesca Bonnemaison (un marc simbòlic ja que va ser la primera seu a Barcelona de l’Escola de Telecomunicacions) per celebrar plegats Sant Gabriel (patró de la professió), en una jornada organitzada per l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i on passat i futur es van donar la mà.

La trobada arrencava amb la benvinguda a càrrec de Pedro Linares, president del col·lectiu, i David Ferrer, coordinador general de Projectes de la Secretaria TIC del Govern. Linares va voler fer referència al caire festiu de la jornada assegurant:  “En moments com els que estem vivint és important tenir coses a celebrar”, i és que va ser l’octubre de 1992 quan l’Assemblea General de la delegació a Catalunya de la Asociación Española de Ingenieros de Telecomunicación (AEIT) va aprovar la creació d’una associació independent: l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació, coneguda amb la marca Telecos.cat. Tot i així, Linares no va deixar de banda el to reivindicatiu durant la seva intervenció, recordant el manifest que es llegia ahir al matí en el decurs de la Diada de les TIC, i on -amb la resta de col·lectius que conformem l’Associació de Professionals TIC-, denunciem la persecució que estan sofrint els nostres professionals i la clara vulneració dels seus drets fonamentals (llegiu-lo AQUÍ). David Ferrer, de la seva banda, va voler fer referència al leit motiv de la Jornada (“l’enginyer del futur”) adreçant-se als assistents més joves i encoratjant-los a assumir els reptes que vindran, i és que, afirmava, “el pal de paller de la revolució digital i la transformació social que estem vivint són les telecomunicacions”.

Tot seguit, arrencava la conferència inaugural a càrrec del reconegut enginyer i actual president de l’Autoritat Catalana de la Competència, Marcel Coderch. Sota el títol de “Watts, Bits i Bitcoins", Coderch va oferir  una visió  panoràmica dels principals problemes socials que segons el seu parer seran rellevants en les properes dècades i que poden ser camps d’actuació dels futurs enginyers: el problema energètic/climàtic, la disrupció digital del model de relació treball/capital, i la configuració dels sistemes monetaris com a eina de transformació.

A continuació, tenia lloc la taula rodona “Com serà l’enginyer d’aquí 25 anys?”, amb la participació d’Antoni Elías, enginyer de Telecomunicació i catedràtic de la UPC, Montse Guàrdia, enginyera de Telecomunicació i directora de Digital Services Delivery a Banc Sabadell, i Pere Buhigas, periodista i enginyer tècnic de Telecomunicació, director del programa ‘Lab24´ de TVE. A grans trets, tots tres coincidien a l’hora d’assenyalar les grans fites a assolir: la necessitat de modificar els plans d’estudis actuals (introduint una formació més humanística i propera a les ciències socials); la presència de l’ètica en el dia a dia de l’enginyer; el repte de la feminització de la professió; les competències transversals i l’escolta activa a d’altres professionals com a requeriments bàsics dels futurs enginyers; i la importància de la comunicació i el màrqueting per incidir en la rellevància social de la seva feina.

Després del debat, començava la part més emotiva de la Jornada, amb la intervenció d’Antoni Riu, primer secretari de la Junta de Telecos.cat, qui a través d’un seguit d’imatges històriques va fer reviure a alguns dels assistents l’ambient que es respirava entre el col·lectiu ‘teleco’ al voltant dels anys 90, moment en què va iniciar el seu camí la nostra entitat com a associació independent.

Seguidament, Pedro Linares i el vicepresident, Xavier Clotet, donaven la benvinguda a una representació d’aquells que en el darrer any s’han sumat a Telecos.cat, i l’honorable consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, lliurava un obsequi commemoratiu als impulsors que el 1992 van fer possible el naixement de Telecos.cat (més informació AQUÍ).

Ponsatí era l’encarregada a continuació de cloure la Jornada, amb unes paraules sobre el Pla STEMCat –que vol promoure les vocacions tecnològiques entre els més joves-, i el moment polític que vivim, fent un reclam a la llibertat. Com ja és tradició, la celebració de Sant Gabriel acabava amb una intensa sessió de networking acompanyada d’una copa de cava a la terrassa de l’emblemàtic Espai Bonnemaison.

>>GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ (autor Diego Muñoz)


Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
25 juny 2024 - Visita tècnica a TV3

25 juny 2024 - Jornada La nova economia de l'espai: oportunitats multisectorials

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92