Descobreix els resultats de l'Observatori de l'Enginyeria

07/07/2017

El Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat acollia ahir la presentació de l’Observatori de l’Enginyeria, iniciativa que ha comptat amb la participació activa de Telecos.cat, col·legis professionals, l’Agència de Qualitat Universitària, la Càtedra d’Estadística i empreses representatives dels sectors industrials i tecnològics.

França, Alemanya, Regne Unit i Itàlia ja fa dècades que recullen aquesta realitat i analitzen la seva evolució. A Catalunya i a Espanya, l’Observatori de l’Enginyeria és un estudi inèdit, i se sustenta en una ambiciosa enquesta a 1.000 enginyers i 500 empreses per tal de recollir la situació actual de l’enginyeria des del punt de vista de la presència dels enginyers i dels reptes empresarials que hi estan relacionats.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és identificar quins són els reptes i les necessitats en els pròxims deu anys. Per tant, l’Observatori de l’Enginyeria neix amb vocació de continuïtat i amb la previsió de repetir les enquestes cada tres anys. Alhora l’estudi continua amb un programa de reflexions i estudis complementaris que es desenvoluparan en el curs 2017-18 i els successius. 

Àngel Simón, president executiu d’Agbar, donava la benvinguda als assistents amb l’explicació de l’aposta de l’empresa per l’enginyeria: “Agbar compta amb 1.200 enginyers, dada que significa l’11% del total de la plantilla. Aquest més de miler d’enginyers també comporten un 40% dels treballadors de les tasques de responsabilitat i un 72% dels empleats amb tasques tècniques. És evident la importància dels enginyers a casa nostra”.

El conseller de Territori i Sosteniblitat, Hble. Sr. Josep Rull, presidia  la presentació de l’Observatori de l’Enginyeria: “Cal valorar aquesta iniciativa, de gran rellevància per l’enginyeria a Catalunya. La visió holística i estratègica del col·lectiu de l’enginyeria és vital per al desenvolupament del país”.

El conseller feia un repàs de les evolucions tecnològiques i canvis disruptius de les dues darreres dècades i ha manifestat que “bona culpa de l’evolució de Catalunya és dels enginyers”. Rull també ha dut a terme una mirada cap al futur i ha remarcat alguns dels reptes que s’han d’afrontar, com la digitalització de les carreteres, l’aposta per les energies renovables o la lluita contra el canvi climàtic, entre altres. “Els enginyers seguireu contribuint a complir aquests reptes futurs extraordinaris. Us necessitem i requerim estudis com aquest per tal que la bona salut de l’enginyeria segueixi”, ha conclòs.

Enginyers i enginyeres a Catalunya
Un dels principals objectius de l’Observatori de l’Enginyeria ha estat conèixer el nombre d’enginyers que formen el col·lectiu català. Antoni Ma. Grau, director del projecte, presentava els resultats d’aquesta investigació: “A Catalunya hi ha 117.000 enginyers i enginyeres, dels quals 107.500 en situació activa i 9.500 jubilats”.

La ràtio d’enginyers a Catalunya és de 15,6 enginyers cada 1.000 habitants, superior a França, amb 14,4 enginyers cada 1.000 habitants, i Itàlia, amb 11,4 enginyers cada 1.000 habitants. Catalunya només es troba per sota d’Alemanya, que compta amb 20,4 enginyers cada 1.000 habitants.

En relació als 107.500 enginyers en actiu a Catalunya, l’estudi conclou la següent divisió segons àrees de l’enginyeria: 47% industrial, 23% informàtica, 12% telecomunicacions, Agrícola 7%, Camins 7% i altres estudis 4%. Del conjunt d’enginyers, un 53% són enginyers tècnics o de grau i un 47% són enginyers o màster enginyers.

Antoni Ma. Grau destacava el bon moment del mercat laboral de l’enginyeria, ja que “només un 4% del col·lectiu es troba en situació d’atur, xifra molt inferior que a altres sectors”. Els moviments migratoris de l’enginyeria catalana són els següents: un 10% dels enginyers catalans han marxat fora i un 15% d’enginyers estrangers han arribat a Catalunya.

Molts més homes que dones
Dels 117.000 enginyers i enginyers que hi ha a Catalunya, la diferència entre homes i dones segueix sent molt gran: un 83% són homes i un 17% són dones. Les xifres són similars a Alemanya, on un 16,6% són dones, Itàlia (17,5%) i inferiors a França (22%).

Quants enginyers i enginyeres faltaran a Catalunya a deu anys vista?
Segons la resposta de les 500 empreses enquestades en l’Observatori de l’Enginyeria, en els pròxims 10 anys Catalunya requerirà 29.000 nous enginyers. La demanda d’aquests enginyers es dividirà de la següent manera segons àrees: 44% industrial, 19% informàtica, 16% altres (enginyeries existents o de nova creació), 11% telecomunicacions, 6% agrícola i 4% camins.

Retribució
El salari mitjà d’un enginyer a Catalunya és de 40.000 euros bruts/any, una retribució inferior a la mitjana de França i Alemanya: un enginyer a França té un sou mitjà de 50.000 euros bruts/any i a Alemanya de 60.000 euros bruts/any.*


>> DESCARREGA EN PDF L'INFORME
>> MIRA ELS VÍDEOS DE L'OBSERVATORI:

 
 

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
21 maig 2024 - IOT Solutions World Congress

21 maig 2024 - Barcelona Cybersecurity Congress

30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92