VÍDEO i RESUM: Presentació de l’Informe 2016 de l’Observatori del Risc. La ciberseguretat a Catalunya

22/12/2016

El passat 16 de desembre l’Institut d’Estudis de la Seguretat (IDES) va presentar l’Informe 2016 de l’Observatori a la seu del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC). Els experts que han participat en l’elaboració de l’Informe han dedicat els seus esforços a analitzar la Ciberseguretat a Catalunya.

“Estem   enfront d’una revolució digital”, va assegurar Jordi Guix, president de l’IDES i degà del COEIC, durant el seu discurs de benvinguda. Jordi Guix, va aprofitar la seva intervenció per agrair a tots els experts que han participat en aquest informe i va destacar la importància de posar en comú tots els coneixements per avançar dins l’àmbit de la ciberseguretat.

 Ramon Palacio, director de l’Observatori del Risc, va dirigir-se a l’auditori per posar en èmfasi la trajectòria de l’Institut en quant a l’elaboració de l’Observatori del Risc, que durant anys ha centrat el seu anàlisi en temes de seguretat en diferents àmbits. “Estem en un punt d’inflexió en què les infraestructures, les empreses, les relacions econòmiques, personals i socials estan governades en digital”, va afirmar Palacio per tal d’explicar que la ciberseguretat és un concepte que afecta a molts àmbits i que per això cal analitzar-la profundament i evitar incidències. “Les mancances de seguretat que es puguin donar al món digital afecten” i per això l’IDES ha elaborat un informe a mode de diagnòstic de la situació. “Tenim feina per fer”, va exclamar Ramon Palacios, que va anunciar que des de l’IDES està previst fer un Observatori permanent sobre ciberseguretat amb la col·laboració d’institucions públiques i privades i amb el recolzament del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya.

dsc_0114_petit

Jordi Puigneró, secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya també va protagonitzar el missatge de benvinguda apuntant que “ens trobem en un àmbit relativament nou” i tenir gent disposada a col·laborar mereix una menció. El 64% de catalans usuaris d’Internet asseguren que en algú moment ha patit incidències de ciberseguretat. Empreses i governs també han estat víctimes d’aquests atacs i Puigneró va assenyalar que durant el primer semestre del 2017 està previst que el govern treballi en la llei de ciberseguretat, i va acabar el seu discurs posant de manifest que per mesurar la feina feta calen organismes independents, com l’IDES.

“La revolució tecnològica és una autèntica revolució; i és la primera després de la revolució industrial”. Així va començar la conferència inaugural de Josep-Maria Terricabras, filòsof i eurodiputat al Parlament europeu. Terricabras va reflexionar sobre la relació entre llibertat, seguretat i informació. “En una societat democràtica, les llibertats són tant fonamentals, que la seguretat no s’hi oposa, com passa en una societat autoritària, sinó que està al seu servei. La seguretat s’entén com la seguretat de les llibertats”. “Si la seguretat se’ns acaba menjant les llibertats, els terroristes ja han guanyat”. Terricabras va afegir que disposar de molta informació no garanteix la seguretat, i que no hi ha una causa-efecte entre aquests conceptes. “La informació és important, però no decisiva i per tant ha de ser selectiva”. “Els millors controls de la informació, han estat trencats moltes vegades”, va afirmar. “La seguretat i la informació nomes tenen sentit quan protegeixen les llibertats”.

dsc_0211petit

La presentació de l’Observatori del Risc va concloure amb una taula de debat anomenada La ciberseguretat “entre la llibertat i la seguretat”, formada per membres del Consell assessor de l’Observatori del Risc. Jordi Iparraguirre, vicedegà del Col·legi d’Enginyers Informàtics de Catalunya; Genís Margarit ,membre del Grup de Seguretat de Telecos.cat; i Eloi Font, advocat de dret digital i soci director de Font Advocats,van participar-hi.

FONT: IDES
 
>>DESCARREGA L'INFORME 
 
>> VIDEO RESUM:   
 

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
06 març 2024 - Barcelona Open Data Day

20 març 2024 - La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica

09 abr. 2024 - Advanced Factories

17 maig 2024 - Dia Mundial de les Telecomunicacions

21 maig 2024 - IOT Solutions World Congress

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92