La Comissió Indústria 4.0 fa públic el document Marc de referència sobre la I4.0

09/11/2016

La primera trobada anual de la Comissió Indústria 4.0 es va celebrar el passat 27 d'octubre en el marc de la fira Internet of Things Solutions World Congress (IoTSWC) a Barcelona. L'acte va ser organitzat pels Enginyers Industrials de Catalunya, l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació i el Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de Catalunya. La trobada va servir per reunir als enginyers actius en els grups de treball de la Comissió i per fer públic el document de treball Marc de referència sobre la indústria 4.0.

Joan Carles Casas, president de la Comissió Indústria 4.0 d' Enginyers de Catalunya, va inaugurar l'acte tot destacant la singularitat de la jornada per un doble motiu. El primer rau en el fet que es tracta de la primera trobada anual de la comissió, celebrada en el marc de l'IoTSWC. El segon motiu consisteix en el fet que és el primer acte públic de la comissió en clau intercol·legial, on els grups de treball són transversals a les tres organitzacions.

Tot seguit, Casas va explicar breument l'estructura interna de l'esmentada comissió, formada per 5 grups de treball: Robòtica (liderada per Pere Homs), Embeded/IoT (Xavier Pi), Fabricació Additiva/3D (Felip Fenollosa), Intralogística (Conrad Cardona) i Software i Integració (Michael Loghlin), amb la incorporació de Benito Cerrillo i Pere Tuset d'enginyers informàtics i de telecomunicacions respectivament.

A més, la pretensió és que la comissió s'estructuri «al voltant d'un nucli intern que dinamitzarà els grups de treball i coordinarà les actuacions», va informar Casas. Una «segona corona» estaria oberta «a la participació de tothom que estigui interessat en aquest tema i que vulgui participar en el desenvolupament de tecnologies i aplicacions relacionades». Casas va assegurar que l'objectiu principal de la Comissió Indústria 4.0 d'Enginyers de Catalunya és «aconseguir la participació dels agents implicats en aquest sector, consolidar els grups de treball i, especialment, avançar en la definició d'un marc de referència d'un concepte tan ampli com és el de la indústria 4.0».

Els objectius concrets de l'agrupació són la difusió, la interrelació, el fet de compartir i el posicionament. Ampliem-ho.

  • Difusió: Difusió i suport al desplegament dels conceptes industrials més actuals entre els enginyers de les empreses catalanes
  • Interrelació: Fomentar la interrelació entre els grups de treball que la conformen i entitats interessades en benefici dels professionals i les empreses on desenvolupen la seva activitat
  • Compartir: Ser útil als seus membres compartint coneixement, experiències i enriquint el debat i la reflexió
  • Posicionament: Definir el posicionament que els enginyers han de tenir davant la nova realitat industrial i difondre'l a la societat.

 

Els testimonis dels col·lectius d'enginyers
Tot seguit, va arribar el torn dels representants de cadascun dels col·legis professionals. Pere Tuset, representant del Grup de Treball d'IoT de l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació, va subratllar la llarga col·laboració amb els Enginyers Industrials i els Informàtics i va afirmar que «posarem tot el nostre coneixement al servei d'aquesta comissió».

En el seu torn Benito Cerrillo, vicedegà de Nova Industrialització del Col·legi d'Enginyers Informàtics de Catalunya, va mostrar la voluntat de l'entitat per «col·laborar amb els Enginyers Industrials i els de Telecomunicacions i amb qui calgui en la construcció d'aquesta nova economia, de la indústria 4.0 i de la nova ciutat». Cerrillo, així mateix, va pronosticar que «quan el concepte d'indústria 4.0 estigui més madur haurem de col·laborar amb altres col·lectius atès que canviarà la manera de treballar i d'organitzar-se socialment».

Finalment, Pere Homs, director dels Enginyers Industrials, va valorar «l'esforç que estem fent conjuntament. Del que es tracta és que si d'això que en diem una oportunitat volem que esdevingui realment una oportunitat ho fem entre tots els que tinguem un interès i alguna cosa a dir». Dels objectius citats per Casas, Homs va triar-ne un, el de «compartir» atesa «la fase inicial on ens trobem de definició d'aquestes oportunitats i on la cadena de valor està tot just dibuixant-se». Per Homs, «tots els col·legis que tenen relació amb la tecnologia, com els de Camins i els Agrònoms», i altres entitats han d'aprofitar plegats l'oportunitat que representa la indústria 4.0.

L'aportació de la Comissió
La jornada va continuar amb la presentació del marc de referència sobre la Indústria 4.0, a càrrec de Xavier Pi, representant del Grup de Treball Embedded Systems/IoT. Xavier Pi va explicar que un dels reptes de la quarta revolució industrial és l'anomenada convergència IT/OT, és a dir, la convergència del món de les TIC i del món de les operacions. En aquest context, Pi va presentar la constitució de la Comissió Indústria 4.0 com un exercici de posada en pràctica d'aquesta convergència. Així mateix, Pi va basar la seva intervenció a explicar les característiques i els orígens de les dues arquitectures de referència per a la indústria 4.0, que compten amb el suport de les seves respectives organitzacions. Ens referim a la RAMI 4.0 (Reference Architecture Model Industrie 4.0), impulsada per la I4.0 Plattfom alemanya amb el suport de la Fira de Hannover, i a l'IIRA (Industrial internet Reference Architecture), sorgida als Estats Units i impulsada per l'Industrial Internet Consortium, organitzadora de la fira IoTSWC de Barcelona. En aquest sentit, Pi va argumentar que la Comissió Indústria 4.0 d'Enginyers de Catalunya «proposa una combinació d'ambdues arquitectures basada en la noció d'àlgebra recursiva, proposada per Alistair Cockburn» que condueix a què «la IT engloba a l'OT i l'OT engloba a la IT». A més, Pi va concloure que el document Status Report, o document executiu, presentat durant la jornada, «fa una proposta d'integració IT/OT des dels fonaments en la línia de l'acció conjunta».  Aquest primer bloc de la trobada va concloure amb una taula rodona posterior on van participar Benito Cerrillo, Pere Tuset i Miquel Obradors, director de la Comissió TIC dels EIC.

La jornada va finalitzar amb la xerrada de Carlos Grau, partner de Tecnologia i Innovació de Konsac Group, en la que va reflexionar sobre les noves habilitats necessàries per liderar les oportunitats de la indústria 4.0. Grau es va referir a aspectes relacionats amb els reptes, els talents i els perfils que han de fer possible l'aprofitament de les oportunitats que ofereixen les tecnologies implicades a la indústria 4.0. En aquest sentit, Carlos Grau va identificar una de les claus en la manera en què «col·laborem amb els diferents agents, atès que la tecnologia implica nous hàbits de treball en un nou entorn, global, més complex i amb canvis ràpids». El ritme de l'evolució tecnològica és «trepidant».

Entre les tecnologies que estan definint el nou paradigma de la indústria 4.0 Carlos Grau va ressaltar la «impressió 3D, l'IoT industrial, la robòtica col·laborativa i el BigData». Tot plegat es desenvolupa en un context en el qual la «digitalització s'està implementant en tots els sectors i en el que apareixen nous models de negoci, com Uber». Envers les tendències en el cicle de vida de les empreses Grau va afirmar que «desapareixen i apareixen nous llocs de feina ràpidament, i els robots i la intel·ligència artificial estan canviant el context del lloc de feina».

Hi ha empreses, com Telefònica, que han implementat nous models d'innovació oberta, és a dir, tenen un gran nombre d'startups treballant en el desenvolupament d'idees i projectes. Els avantatges d'aquest plantejament són grans: «velocitat, baix cost, disrupció, talent, rendibilitat, voluntariat, clients i marca», ha identificat Grau.


Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
04 març 2025 - NOU CURS: Elaboració de Projectes ICT

02 abr. 2025 - 30a NIT DE LES TELECOMUNICACIONS I LA INFORMÀTICA

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92