Telecos.cat, present a l'acte de cloenda del 50è aniversari dels estudis d'Enginyeria de Telecomunicació de La Salle

09/11/2016

Telecos.cat va voler acompanyar ahir a La Salle Campus Barcelona-URL en la cloenda dels actes de commemoració dels 50 anys de la posada en marxa dels primers estudis de Telecomunicacions a Catalunya (1965). El president del nostre col·lectiu, Pedro Linares, i el vicepresident, Xavier Clotet, van participar ahir a l'acte institucional que tenia lloc al Cosmocaixa i que comptava amb l’assistència de més de 300 persones, entre autoritats i representants del món acadèmic, professional i empresarial, com el rector de la Universitat Ramon Llull, Dr. Josep Maria Garrell; Josep Pallarés, director general d’Universitats de la Generalitat de Catalunya; i l’assistència dels presidents de la Generalitat Artur Mas i José Montilla; Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària “La Caixa” i col·laborador principal de l’esdeveniment; autoritats com l’Alcalde de Lleida, Àngel Ros, i Jaume Ciurana, Diputat delegat de presidència i serveis generals de la Diputació de Barcelona; cònsols, presidents d’associacions i col·legis professionals, directors generals i presidents d’empreses i autoritats acadèmiques.

L’acte, conduït pel físic i divulgador científic Dani Jiménez, que va realitzar diferents experiments durant l’esdeveniment, va començar amb unes paraules del president de la Fundació Privada Universitat i Tecnologia La Salle, Germà Josep Guiteras, que va agrair el seu treball i esforç a totes les persones que han fet possible la creació i evolució d’aquests estudis de Telecomunicacions així com a aquelles persones que fa 50 anys “van empènyer una renovació e innovació pedagògica amb una forma d’educar i connectar amb les necessitats de l’entorn i que la història recent ha demostrat que va ser un gran encert”.

Després de repassar alguns dels fets més destacats d’aquests 50 anys, Maria Pilar Torné, membre de l’equip directiu de La Salle Campus Barcelona-URL, va destacar que a La Salle “vam ser pioners en la creació de nous estudis universitaris que s’avançaven al seu temps, per formar nous professionals que la societat i les empreses demanden però també en la creació d’un campus que ens fa únics i diferents”, destacant també que aquests professionals que surten de les aules són diferents, “creatius, innovadors, emprenedors, capaços d’enfrontar-se i solucionar qualsevol problema, sense por al canvi, i sobretot, professionals amb valors”.

Josep M. Santos, director general de La Salle-URL, també va tenir paraules de recordar el que s’ha fet durant aquests últims 50 anys, però va centrar les seves paraules en el futur que espera per l’entitat, un “futur ple de reptes, oportunitats i canvis”. En aquests reptes, Santos va destacar els nous models de comunicació i de relació, de noves formes de creació, un món global amb tot connectat i amb la transformació digital com a prioritat, així com un repte social de saber aprofitar els coneixements i talents dels nous nadius digitals. I davant d’aquestes oportunitats, el director general de La Salle va parlar dels elements que fan que La Salle estigui preparada per assumir-los, gràcies a un còctel de talent innovador, recerca d’alt nivell, i proximitat a l’empresa a través de projectes de transferència. Tot això es materialitzarà en el BITLaSalle, Barcelona Institute of Technology, un ecosistema innovador que posarà en contacte tots aquests actors i que La Salle-URL presentarà públicament a inicis de 2017.

Josep Pallarés, director general d’Universitats de la Generalitat de Catalunya, va destacar el paper pioner de La Salle en fer un país amant de la tecnologia. El Rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Maria Garrell va comentar que "la URL i per tant les seves 10 institucions federades entre les quals destaca La Salle, tenen avui més de 19.000 estudiants (un 15% d’ells procedents de fora de l’Estat Espanyol), generen més 2.000 llocs de treball altament qualificats, i també multitud de nou coneixement a través de la nostra tasca de recerca, transferim els resultats a la societat, i hem graduat en els últims 25 anys prop de 75.000 titulats universitaris. Creiem que tot això té un valor pel nostre país". Finalment, el visitador Provincial de La Salle del districte de la regió ARLEP, el Germà Jesús Miguel Zamora, va donar per tancat el cinquantenari.

Durant l’any de celebració d’aquests estudis s’han realitzat diferents actes: dos dels pares d’internet, Paul Mockapetris, inventor del DNS, i Vinton Cerf, vicepresident de Google, van ser investits Doctor Honoris Causa per la Universitat Ramon Llull a petició de La Salle i van entrar a formar part del claustre de professors; un acte dirigit als antic alumnes, “Now in the Future”; una exposició i un llibre retrospectiu.

50 anys d’història en Telecomunicacions
El sector tecnològic és avui en dia un motor de l’economia i, fa cinquanta anys, ja vivia uns moments d’intensa activitat a Barcelona, convertida en un dels referents de la producció electrònica del sud d’Europa. En aquell moment els germans de La Salle van fer una aposta per, atenent les necessitats de la indústria, oferint els primers estudis de Telecomunicacions a Catalunya amb reconeixement oficial, convertint l’Escola en un centre no estatal d’educació tècnica de grau mig.

En el moment de la creació del estudis, ja es va realitzar un treball previ de contacte amb l’empresa fent a començament dels seixanta un estudi laboral i industrial. La conclusió va ser que el 50% de les indústries electròniques a nivell estatal eren catalanes, tot i no existir a Catalunya cap centre de formació per preparar personal qualificat. D’aquí la creació de l’Escola i els seus estudis que fins al dia d’avui, s’han convertit en un referent en l’àmbit de les telecomunicacions, essent un centre capdavanter i innovador de reconegut prestigi a nivell global.

L’Escola va passar per diferents etapes. Una primera fase en la qual va funcionar com a Escola de Telecomunicacions dependent de Madrid, fins el 1976. A partir d’aquí s’inicia la segona etapa, que abasta els anys 1976-1991, en la qual funciona com a Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicacions (la EUETT) adscrita a la Universitat Politècnica de Barcelona (la futura Universitat Politècnica de Catalunya). És en aquesta època en la que els seus alumnes comencen a ocupar llocs preeminents en les indústries d’Electrònica, Ordinadors, Informàtica, Acústica, Televisió i Comunicacions. Finalment, en la última etapa a partir de 1991 l’escola disposa ja d’un projecte propi i autònom, formant part, en qualitat de membre fundador, de la Universitat Ramon Llull. En el moment d’aquesta constitució La Salle va crear també l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Electrònica i Informàtica, l’ETSEEI, que va permetre la posada en marxa d’un gran número d’Enginyeries Superiors, Màsters i Postgraus, com l’Enginyeria Multimèdia, la primera a Europa, al 1996.

Actualment, La Salle-URL inclou àrees tècniques i científiques, especialment en els camps de la Telemàtica, Telecomunicacions, So i Imatge, Robòtica, Informàtica, i Multimèdia, així com Arquitectura, Direcció d'Empreses i la més recent d’Animació i Efectes Visuals, amb 6 grups de recerca en contacte molt directe amb el món empresarial. En total s’ofereixen 12 graus universitaris, i 56 màsters entre universitaris i propis d’àrees com les Smart Cities i Smart Grids, Internet of Things, ciberseguretat, Big Data, programació APPs, robòtica, automàtica, creació multimèdia, i un llarg etcètera.

Des de La Salle-URL s’aposta per la proximitat entre l’activitat docent i les necessitats del teixit empresarial, així com la transferència de coneixement i persones que aportin valor a la societat, el que facilita l’augment de les possibilitats de desenvolupament dels estudiants. La Borsa de Treball de La Salle-URL gestiona anualment més de 4.500 oportunitats laborals, col·laborant amb més de 3.000 empreses de 22 sectors professionals diferents.



Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

Multimèdia

Catàleg de serveis


 
Agenda
06 maig 2025 - Curs: vendes a LinkedIn amb el suport de la IA

13 maig 2025 - IoT Solutions World Congress

17 maig 2025 - Dia Mundial de les Telecomunicacions

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92