Associació Catalana d'Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals

Actualitza les teves dades


secretaria@telecos.cat- 935513322 -   


La Directiva NIS, a debat. Resum de la jornada IDES sobre ciberseguretat

28/10/2016

El passat 25 d’octubre, tenia lloc la jornada debat organitzada per l'IDES sobre la Directiva Europea sobre seguretat de les xarxes i de la informació amb la participació del Sr. Xavier Gatius a la benvinguda, acompanyat del Sr. Eduard Martín, degà del Col·legi d’Enginyers Informàtics de Catalunya i del Sr. Pedro Linares, president de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació.

Gatius va manifestar la importància d’aquesta directiva per tal de definir, en primer lloc, què és la ciberseguretat i què abarca. A més, va posar sobre la taula la necessitat de coordinació, estandardització i clarificació entre tots els estats de la Unió Europea. Els ciberatacs no tenen fronteres, per això és vital la coordinació i establiment d’una estratègia comuna per a fer-hi front.

Seguidament es va donar pas a la taula de debat moderada per Ramon Palacio, director de l’Informe 2016 de l’Observatori del Risc, sobre la directiva amb experts reconeguts que van fer tertúlia amb els assistents dels principals aspectes que cal tenir en compte al respecte de la directiva.

Així, Ruth Sala, advocada penalista en delictes informàtics va exposar el nou marc legal en que se situa la ciberseguretat i el va vincular no només a la Directiva europea NIS, sinó també al recent aprovat Reglament de protecció de dades (sobre el que l’Institut d’Estudis de la Seguretat, juntament amb l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, està preparant un Fòrum específic per a finals de novembre).

Al seu torn, Manel Medina, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya i coordinador científic de l’APWG.EU,  i Manel Pons, membre del Grup de Seguretat de Telecos.cat,  van anar desgranant a qui afecta aquesta Directiva.

Per Manel Pons, la Directiva focalitza la seva atenció en tres punts clau: els estats, els operadors d’infraestructures crítiques i als proveïdors de serveis. Pel que fa als operadors, cal tenir en compte que és cada estat membre el que ha de definir quines són les infraestructures energètiques, de transport, sanitàries, financeres, etc. que han d’adoptar les mesures necessàries per a gestionar els seus riscos de seguretat.

Oriol Torruella, advocat del CESICAT, seguint amb la línia apuntada per Xavier Gatius, sostenia que el mandat principal de la nova Directiva afecta als estats i a la seva correcta comunicació i coordinació per establir una estratègia europea de ciberseguretat conjunta. Per ell, aquest és el major repte i aquesta és la major necessitat, però la burocratització que introdueix la directiva no sembla que en faciliti l’efectivitat.

Pel que fa a la comunicació d’incidents de seguretat, per Manel Medina, aquest és un dels punts més interessants i complexos de la Directiva, ja que “se sospita   que el 80% dels incidents de ciberseguretat no es declaren”.  Una comunicació precoç d’un incident és clau per a la contenció de qualsevol atac.

Per a poder gestionar un risc, cal conèixer-lo, analitzar-lo i minimitzar-lo. En aquest sentit, Albert Lladó, membre de junta d’ISACA, va exposar quines són les competències que tenen els millors professionals en ciberseguretat i com ISACA els certifica.

El Sr. Jordi Guix, president de l’IDES i degà del Col·legi d’Enginyers Industrials, va tancar l’acte, agraint als assistents la seva presència i animant a seguir treballant tots els enginyers junts en aquest espai de debat en pro de la seguretat que és l’IDES. 

>> VÍDEO ÍNTEGRE:
 

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


banner som telecos
 
Agenda
08 juny 2023 - WomenTech23: Tecnología y liderazgo femenino

08 juny 2023 - Jornada anual de la comunitat DCA-NewSpace

08 juny 2023 - Workshop Estratègia de Catalunya cap a la dècada digital i el seu impacte a les PIMES

08 juny 2023 - Open Day TIC 2023

13 juny 2023 -
VISITA TÈCNICA a l'Institut de Ciències Fotòniques (places limitades i exclusives per a membres de Telecos.cat)

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.85