Telecos.cat analitza la situació de l’Enginyer de Telecomunicació: “un enginyer global que vol liderar”

30/09/2016

La jornada de celebració de Sant Gabriel va servir per analitzar i debatre l’evolució que ha experimentat la professió al llarg d’aquest quart de segle, amb interessants dades que reflecteixen com, en paraules d’Aida Agea, enginyera de Telecomunicació i membre de Telecos.cat, “en 25 anys hem deixat enrere el retrat robot de l’enginyer que treballa per a una gran empresa, per passar a un enginyer global, com global és la tecnologia, que contribueix de manera determinant i en camps tan diversos com el de la bioinformàtica o les finances, i que vol liderar i incidir en la societat”.
 
El retrat robot al que es refereix Agea s’extreu d’una anàlisi de la borsa de treball de Telecos.cat de fa més de dues dècades. D’aquesta es desprèn que:
 
• L’Enginyeria de Telecomunicació era una professió eminentment masculina, per sobre del 95%.
• La majoria treballàvem per a grans empreses, tot i que hi havia força demanda d’empreses mitjanes, en especial a Catalunya pel seu teixit industrial.
• Els enginyers de ‘telecos’ en una gran proporció (>80%) treballaven en radiocomunicacions, en electrònica i en menor mesura en consultoria, on eren molt apreciats.
• Hi havia una alta demanda per accedir a la carrera
 
25 anys després, dades extretes de diferents estudis evidencien com –a excepció de en el primer punt- el dibuix de la professió és completament diferent:
 
• La professió continua sent majoritàriament masculina. Les estadístiques parlen d’un 15%-85% i entre els estudiants la proporció femenina està per sobre del 20%.
• Ja només el 50% treballa en Telecomunicacions. L’altra meitat treballa en altres coses. La convergència del hardware, el software i les comunicacions són un nou, extens i renovat camp de treball en plena efervescència per als enginyers. Paraules com la Internet de les coses, el cloud o la robòtica estan de rabiosa actualitat.
• Els enginyers ja no treballen majoritàriament per a grans empreses. Només el 25% treballen en empreses de més de 5.000 treballadors, el 25% en empreses grans d’entre 500 i 5.000, el 25% en empreses mitjanes (50-500) i un altre 25% en petites empreses (1-50).
Gairebé un 10% són emprenedors o empresaris i, entre els joves, un 30% voldrien ser-ho. I això respon a la imatge de l’empresari com a líder social genuí.
• Ja no hi ha empentes per cursar els estudis. El nombre d’estudiants ha baixat i lluita per mantenir-se.

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

11 juny 2024 - Digital Enterprise Show

13 juny 2024 - Sonar+D

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92