La V Taula de la Professió posa en valor la qualitat de les actuacions dels enginyers de Telecomunicació i en reivindica la importància

07/07/2016

L’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) ha celebrat aquest matí la cinquena edició de la que ja és un trobada de referència per als membres del col·lectiu: la Taula de la professió. Amb l’objectiu de fer visibles les oportunitats i reptes dels Enginyers de Telecomunicació, la jornada ha servit per posar en valor la qualitat de les seves actuacions professionals i per reivindicar-ne la importància.
 
Així, després de les paraules de benvinguda del director de Telecos.cat, Salvador Ramon, la jornada arrencava amb la conferència "Noves oportunitats per a l'exercici lliure de la professió d'Enginyer de Telecomunicació derivades de nous requeriments de l'Administració", a càrrec de Cristóbal Parra, cap provincial de l’Inspecció de Telecomunicacions de Barcelona de la Direcció General de Telecomunicacions (Ministeri d’Indústria).
 
Parra ha volgut incidir en una tendència que obre noves portes als enginyers de telecomunicació: "Cada vegada més l'administració va cedint als tècnics competents la funció de fer certificació substitutiva. Això respon, bàsicament, a que disposem de recursos limitats per seguir el ritme que marquen els terminis legals". Per a Parra aquesta tendència és bona: "És una opinió personal, però crec que això és positiu". El representant del Ministeri, però, ha assenyalat una realitat que no ho és tant: "Estem detectant un dèficit de qualitat. Les operadores externalitzen serveis buscant la màxima rendibilitat econòmica, per això els preus que paguen als enginyers sovint són irrisoris. Aquí l'administració no hi entra, però vull aprofitar per fer una crida perquè entitats com la vostra posin en valor la feina dels enginyers. Sobre ells recau la responsabilitat de la certificació i aquesta és imprescindible, ja que és la que permet que legalment es posi en marxa una instal·lació". Pel que fa  la figura del tècnic competent, durant la seva presentació el representant del Ministeri ha aclarit que des de l'aprovació de la Llei Òmnibus i la desaparició del visat obligatori, no es requereix la col·legiació. "L'únic que ha de tenir un tècnic competent és el títol d'Enginyer de Telecomunicació". 
 
Tot seguit tenia lloc la taula rodona “Les instal·lacions als edificis. Perspectives immediates, noves promocions i noves formes de gestió”, amb la participació de Roger Calleja, director d’Innovació del Gremi d’Hotels de Barcelona; Toni Molina, secretari general de l'Agency for Qualification of Professional Engineers (AQPE); i Jordi Lleó, enginyer expert en cablejats TIC de l’empresa UNEX. 
 
Calleja ha destacat diverses oportunitats professionals per a enginyers de telecomunicació que es poden descobrir al sector turístic i hoteler: la multiplicació i massificació del turisme faran de la connectivitat un element clau; el repte de la sensorització i Big Data per incrementar l'eficiència en la gestió hotelera; i la rellevància de la ciberseguretat tenint en compte que la gestió hotelera es fa molt sovint en remot.
 
Lleó -com Parra a l'inici-, ha posat de relleu que cal tenir molt en compte la responsabilitat de qui dissenya i instal·la les infraestructures. "S'han de preveure totes les instal·lacions en conjunt i la comptabilitat entre elles; cal una col·laboració més estreta entre arquitectura, enginyeria i instal·ladors; les instal·lacions dels edificis han d'evolucionar amb les tecnologies novedoses; i els professionals que actuen han d'estar ben qualificats", ha assenyalat.
 
En aquest sentit, i durant la seva intervenció, Molina ha explicat la feina que duu a terme l'AQPE, i que precisament serveix per "prestigiar" la professió d'enginyer incrementant les seves perspectives laborals:  "Donem valor a l'experiència professional, hem creat una certificació de persones que diferencia els enginyers "members" de l'AQPE amb un segell internacional que els facilita la feina del dia a dia", ha dit.
 
La darrera conferència abans de la cloenda ha anat a càrrec de Carles Salvadó, cap del Servei de Telecomunicacions de la Generalitat, sobre "Les ICT a Catalunya". Salvadó ha evidenciat la limitació competencial de l'administració catalana en aquest àmbit, tot i ser aquest un element clau per tenir un país en xarxa. A més, Salvadó ha volgut incidir en què, actualment, l’obligació de disposar d’ICT està vinculada als edificis sotmesos al règim de propietat horitzontal o amb arrendaments superiors a 1 any, però que aquesta regulació no preveu altres tipologies tan importants com podrien ser els establiments hotelers, hospitals, residències o, fins i tot, apartaments turístics. Segons Salvadó, "És un repte per a la Generalitat aconseguir que aquests tipus d’edificis singulars disposin també d’infraestructures de telecomunicacions".
 
Pedro Linares, president de Telecos.cat, ha estat el responsable de la cloenda, on ha recollit les principals conclusions de la jornada i ha volgut insistir en el concepte de qualitat: "Fer les coses malament va en contra de la professió, per això hem de donar suport als enginyers que fan bones actuacions".
 
Per últim, els assistents han pogut intercanviar impressions i punts de vista en el marc d'un petit esmorzar. 
 
La Taula de la professió s’engloba en el conjunt d’actes organitzats periòdicament per Telecos.cat i que tenen com a objectiu potenciar l’activitat professional dels membres del col·lectiu.

>>GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ 

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

11 juny 2024 - Digital Enterprise Show

13 juny 2024 - Sonar+D

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92