Neix el Premi Dona TIC per reconèixer, divulgar i impulsar el paper de les dones en aquest àmbit

14/12/2015

 
L’Edifici Imagina Mediapro de Barcelona va acollir dijous passat l’acte de lliurament de la primera edició del Premi Dona TIC, una iniciativa conjunta de Tertúlia Digital i el Pla idigital de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, que té com a objectiu reconèixer i divulgar el paper fonamental de les dones en aquest àmbit i estimular que més dones joves estudiïn enginyeries i assumeixen posicions de lideratge en el sector.

L’acte va tenir lloc en el marc del 12x12 Congress, la trobada de Cap d’Any de les TIC catalanes impulsada per Tertúlia Digital i la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de Telecos.cat, la Cambra de Comerç de Barcelona, PIMEC, i el Col·legi Oficial d’Informàtics de Catalunya que va celebrar ahir la seva segona edició. El congrés va constar d’una sessió de networking, una ponència, una taula rodona, el resum de l’any TIC a càrrec del director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró i el lliurament dels premis, que van posar fi a la jornada.

Puigneró també va intervenir en el lliurament dels guardons Dona TIC, juntament amb Anna Mercadé, directora de l’Observatori Dona Dona, Empresa i Economia, Carme Garcia, membre del comirè executiu de PIMEC, i Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona.
 
En els seus parlaments, totes les autoritats van coincidir a destacar la voluntat d’aquests premis “d’estimular, incentivar i fomentar la inclusió de la dona en les carreres tecnològiques i en un sector amb una bona projecció de futur”. Malgrat això, però, també van expressar un desig i objectiu comú: “arribar a un moment en què no calgui celebrar més premis d’aquest tipus, ja que aquest serà el moment en què s’haurà assolit la plena igualtat”.

Les guanyadores d’aquesta primera edició del Premi Dona TIC van ser, per la Categoria Emprenedora, les germanes bessones Eva i Maria Martin, dues enginyeres Industrials que van crear l’any 2011 tiendeo.com, un portal internacional de catàlegs i ofertes online que ha experimentat un creixement espectacular, amb més de 17 milions d'usuaris l’any 2015.

A la Categoria Professional, va recollir el guardó Núria Torralba, enginyera de Telecomunicacions des de l’any 1985 que ha desenvolupat una llarga trajectòria en el sector en entitats com Telefónica, la UPC i La Caixa i que ha demostrat una gran capacitat de lideratge en un mon dominat per equips masculins.

Pel que fa a la Categoria Acadèmica/Investigadora, el premi va ser per a Núria Oliver, enginyera superior de Telecomunicacions i doctorada en Media Arts & Sciences pel MIT que compta amb un impressionant currículum acadèmic i professional al sector i que actualment lidera Telefónica I+D. En aquesta categoria, van rebre accèssits l’enginyera de Telecomunicacions Begoña García-Zapirain, la tasca de la qual s'ha centrat principalment en el desenvolupament de noves tecnologies aplicades a la millora de la salut i la qualitat de vida; i Emilia Gómez, també enginyera de Telecomunicacions, dedicada a la tecnologia musical.

Finalment, el premi corresponent a la Categoria Divulgadora va recaure en Vanessa Estorach i Caroline Ragot, ambdues graduades en escoles de negoci i fundadores de Women in Mobile, projecte que creu en la diversitat com a clau per a innovar i aconseguir grans èxits empresarials, trencar estereotips i donar visibilitat a les dones que ja estan tenint grans èxits a la indústria mòbil.

Sobre el Premi Dona TIC

Segons dades de la Comissió Europea, només el 30% dels prop de 7 milions de persones que treballen en el sector de les TIC a Europa són dones, i d’aquestes, poques estan representades en els llocs de presa de decisions. A més, el dèficit de joves que cursen enginyeries en l’àmbit de les TIC s’agreuja en el cas de les dones, que estan poc representades en els estudis cientifico-tècnics, el que es coneix com STEM (Science, Technology, Engineering and Math).

El Premi Dona TIC neix amb la voluntat de reconèixer i divulgar el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic d’aquest àmbit i animar les joves a cursar estudis cientifico-tècnics i enginyeries per poder revertir aquesta tendència. Per això, el premi s’estructura en quatre categories a les quals poden optar les dones que tinguin els estudis finalitzats de qualsevol enginyeria i que dediquin la seva activitat professional a l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació:

• Emprenedora: la dona ha de ser fundadora o co-fundadora d’una empresa en actiu del sector TIC.
• Professional: la dona ha de treballar per a una empresa o organització o ser autònoma i estar dedicada a l’àmbit de les TIC.
• Acadèmica/Investigadora: la dona s’ha de dedicar a la formació i/o recerca en l’àmbit de les TIC.
• Divulgadora: la dona ha de treballar en l’àmbit de la comunicació vinculada a les TIC. En aquesta categoria, no cal disposar dels estudis d’enginyeria.

El jurat del premi, presidit per la directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, l’han format 12 membres representants d’empreses i institucions relacionades amb l’àmbit de l’empresa, la universitat, les administracions públiques i els mitjans de comunicació.
 
Font: Generalitat de Catalunya 
 
GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ 

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92