Professionals i estudiants comparteixen projectes innovadors d’enginyeria intel·ligent, útil i sostenible a l'iGenium 2015

23/10/2015

iGenium va tornar a ser un any més el punt de trobada del món de l’enginyeria. Professionals i estudiants universitaris van reflexionar al voltant de diferents casos d’aplicacions pràctiques de l’enginyeria amb l’energia com estratègia de creixement. El Palau Robert va ser l'escenari escollit i el dimarts 20 d'octubre la data en que es van presentar els diferents projectes que demostraven com l'aplicació de nous sistemes energètics a les llars o a la indústria poden generar especialització, llocs de treball i millorar la societat. En representació de Telecos.cat hi va assitir Josep Mirabent, vicepresident 4t del col·lectiu.

El president de l’Institut d’Enginyers de Catalunya (IEC), Carles Martín, va ser l'encarregat d'obrir la jornada. Durant el seu discurs inaugural va explicar la necessitat de que les empreses estiguin capitanejades per enginyers. "Sempre que hi ha un enginyer al capdavant d'una empresa hi ha innovació", va dir considerant que els enginyers son "portadors de coneixement". Martín també va destacar que les tecnologies de la telecomunicació "són clau" per millorar el coneixement de les persones i crear llocs de treball.
 
El conseller en funcions d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, que ja s’ha convertit en un habitual a iGenium, va reivindicar la presència dels enginyers als espais de presa de decisions assegurant que "tant si hem de construir ponts, com si hem de fer estructures d'Estat, necessitem enginyers". Puig va voler fer honor a qualitats com l'objectivitat, la lògica i el sentit comú que, va considerar, caracteritzen als professionals d'aquest ram. Al mateix temps, va voler definir el debat de l'energia com "un factor determinant" en el que, a més, hi ha camp per recórrer i possibilitats de crear llocs de treball. Per això, el conseller va lamentar la poca visió de futur que demostren les polítiques estatals en matèria energètica i va qualificar de “barbaritat” el decret que regula l’autoconsum d’energia.

Enginyeria intel·ligent
La jornada va començar amb la presentació dels projectes professionals de les associacions d’enginyers Aeronàutics, Agrònoms, Camins, Canals i Ports, ICAI, Industrials, Mines, Monts, Naval i Oceànics i Telecomunicació. Un seguit de vuit projectes van ser presentats en dues taules rodones moderades per Pere Gaviria, sotsdirector del programa de TV3 “Valor afegit”.
 
Per part de Telecos.cat, Gonzalo Salazar va mostrar un exemple pràctic de com les tecnologies de la informació i la comunicació es poden aplicar per visualitzar, gestionar i controlar l'energia d'una instal·lació en temps real. L'esdeveniment en concret al que va fer referència era la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, celebrat a l'Auditori de Barcelona. En aquell cas, cinc sensors mesuraven diferents paràmetres de la sala (humitat, il·luminació, CO2 i temperatura). Sense estar connectats a cap fil, els sensors transmetien les dades a un servidor central, permetent que els tècnics tinguessin la capacitat de poder decidir al moment quin era la opció més sostenible i eficient a partir de l’anàlisi i les simulacions de les possibles actuacions. Salazar va voler subratllar que la monitorització aplicada per la seva empresa, Gemweb, "permet reduir la despesa energètica un 10%" a les llars (més informació al següent enllaç).

Enginyeria útil projectada per estudiants
Després de les presentacions professionals va ser el torn dels estudiants, que van mostrar treballs finals de carrera i projectes universitaris que podrien tenir una aplicació totalment útil en el món real. Tots ells van fer la presentació amb el suport d’un vídeo de tres minuts on mostraven amb imatges el seu treball.
 
En aquest cas va ser l'estudiant de doctorat de la UPC,  Marco Miozzo, qui de part de Telecos.cat va presentar el seu projecte. Miozzo va donar a conèixer una xarxa de comunicació que hauria de servir per reduir l'impacte mediambiental de les torres de telefonia mòbil. Es tracta de petites estacions que funcionen a través de plaques solars que permetrien, segons Meozzo, "limitar 'impacte del carboni" i , al mateix temps, "promoure l'ús de la intel·ligència artificial" en les anomenades ciutats intel·ligents. Només a Barcelona, va explicar el jove, es podrien implantar un miler d'estacions, que estarien connectades a un gran sistema operatiu.

Enginyeria i ocupació
La darrera taula rodona va girar al voltant de la situació del mercat laboral del sector de l'enginyeria. El president de l'INEC, Carles Martín, va ser l'encarregat de moderar el debat on hi van participar el director de l' Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, Martí Casadesús, el conseller executiu d’InfoJobs, Jaume Gurt, i la responsable de captació de talent de la consultora Everis, Vanessa Paulino.
 
>>Consulteu el detall de totes les presentacions a www.igenium.cat

>>GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ 
 
 
 

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
26 set. 2024 - Celebració de Sant Gabriel

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92