Dia Mundial de les Telecomunicacions: “Internet i les noves tecnologies estan revolucionant el món i nosaltres estem a l’epicentre”

15/05/2015

La Fundació Balmesiana ha acollit aquest migdia la celebració que l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) han organitzat en motiu del Dia Mundial de les Telecomunicacions, Internet i la Societat de la Informació i on hi han assistit prop d’un centenar de persones. El tema que ha centrat la celebració d’aquest any ha estat l’impuls que les TIC i les telecomunicacions representen en la innovació. Durant l’acte, Joan Solé, president de Telecos.cat ha assegurat que “Internet i les noves tecnologies estan revolucionant el món i nosaltres estem a l’epicentre”.
 
La celebració estava integrada en el programa d’activitats de la Unió Internacional de les Telecomunicacions de les Nacions Unides (ITU) per commemorar aquesta efemèride i celebrar el 150 aniversari de la seva constitució. Per això, Houlin Zhao, secretari general de la ITU, també hi ha intervingut a través d’un vídeo-missatge tot just després de la benvinguda a càrrec de Xavier Peiró, vocal d’Innovació de Telecos.cat i director de l’Àrea de Serveis TIC del Centre de Serveis Universitaris de Catalunya, i de Xavier Llobera, vicedegà d’Innovació del COEINF i director de Desenvolupament de Negoci de Wuaki.tv.

La part central de l’acte ha estat la taula rodona “Les telecomunicacions i les TIC: motors de la innovació”, que ha moderat el director i productor del programa televisiu Som tecnològics, Carles Flamerich. A la taula rodona hi ha intervingut Adrià Batlle, director d’Innovació i Emprenedoria de la Mobile World Capital; Roger Bou, director de l’Internet Of ThingS World Congress de Fira de Barcelona; Montserrat Guàrdia, directora de Serveis d’Enginyeria de Software a Technip i membre de l’Imagine Creativity Center i Rosa Castro, directora IT de Laboratorios Diafarm.

En un format de tertúlia radiofònica els quatre ponents han abordat qüestions com el paper de les TIC en la innovació en diferents sectors econòmics, el paper de la iniciativa privada i de l’administració en el foment de les noves tecnologies i el futur dels models empresarials basats en les TIC.

En l’àmbit laboral Rosa Castro ha opinat que actualment s’està donant un canvi de les relacions laborals: “La gent jove ha d’entendre que la seva situació laboral ha de ser molt més flexible”. També ha destacat el protagonisme que les TIC i les telecomunicacions donen a la comunicació, no només pel fet d’estar informats, sinó també per la capacitat d’emetre informació, i com això transforma les relacions interpersonals.

Per a les empreses, Montserrat Guàrdia ha afirmat: “Veig les TIC com una eina, ens permeten ser més productius”. També ha defensat que les TIC han de permetre als directius de les empreses “desenvolupar capacitat de connexió entre el que vol la gent i les eines que ofereixen les TIC” i fins i tot ha equiparat el moment actual de transformació econòmica i social amb el canvi que va representar la Revolució Industrial.

Adrià Batlle, corroborant la idea de canvi necessari, ha opinat que “és la gent més jove la que està fent el canvi de paradigma de com entrar al mercat”. Tot i això, ha dit que “la formació sempre va una mica més endarrere”. Per altra banda també ha assegurat que en l’àmbit de les empreses el gran canvi transformacional ve de gent que està fora del sector, com per exemple l’empresa Airbnb, que ha sacsejat el sector turístic.

Les TIC són eines que han de permetre tenir una visió estratègica de cap a on cal anar, ha defensat Roger Bou, que a més ha posat èmfasi en la importància d’innovar amb una perspectiva empresarial internacional. Per altra banda, també ha defensat que si bé són les empreses privades les que han de dur el lideratge de la innovació, les administracions ho han de posar fàcil: “La innovació surt de la iniciativa privada, per això m’agradaria que es creés un ecosistema que propiciés la innovació.”

Clausura a càrrec de Felip Puig

Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, en el discurs de cloenda ha recollit la idea d’iniciativa privada i impuls públic defensant que les administracions han de fer de catalitzador però cal anar tots a la una i cap a una sola direcció. El conseller també ha posat en relleu el pes de la indústria catalana en el marc espanyol i internacional per defensar el paper de la innovació en les empreses catalanes.

Reconeixement a l’Institut Municipal d’Informàtica

En l’acte de celebració del Dia Mundial de les Telecomunicacions, Internet i la Societat de la Informació, l’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona ha estat guardonat amb un reconeixement pel seu 25è aniversari. Durant l’entrega del premi, per una banda, Mingo Olmos, degà del COEINF, ha destacat la importància de reconèixer una institució local perquè “tenim complex de donar valor a les coses que fan fora i no a les que fem aquí”. Per altra banda, Joan Solé, president de Telecos.cat, ha defensat la importància de celebrar jornades com les d’avui perquè “Internet i les noves tecnologies estan revolucionant el món i nosaltres estem a l’epicentre”.

En recollir el reconeixement, Manel Sanromà, director-gerent de la institució, ha volgut posar en evidència la feina feta de tots els que l’han precedit i ha destacat que la paraula informàtica se’ls queda curta: “Haurem de canviar la i d’informàtica per la i d’innovació, perquè apliquem les noves tecnologies a la innovació”.

L’acte ha acabat amb una copa de cava al pati d’accés de la Fundació Balmesiana.GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ

 

 

 


Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92