Telecos.cat ha organitzat la jornada "Finançament i escenari de l’eficiència energètica i l’autoconsum" on hi han assistit una vintena de persones. La jornada ha començat amb la intervenció de Cristina Castells, directora d’Autosuficiència Energètica i Coordinació de Serveis a l’Ajuntament de Barcelona, que ha explicat diferents projectes del consistori que pretenen millorar l’eficiència energètica i reduir el consum de la ciutat. Castells ha posat de relleu que el 57% de l’energia que es consumeix en les dependències municipals està produïda en instal·lacions de l’Ajuntament. Així per exemple, ha parlat del model energètic del cementiri de les Corts o de les instal·lacions de les biblioteques que es remodelen a la ciutat i que inclouen mesures tant d’estalvi i eficiència energètica com de producció. Un altre projecte rellevant que ha explicat Castells són les dues xarxes de calor i de fred de què disposa la ciutat i que permeten aprofitar per a la climatització d’espais la calor o el fred que es desprenen d’altres processos. Finalment, Cristina Castells ha destacat que per aconseguir alts índex d’eficiència i d’estalvi energètic és molt important el paper de la ciutadania, i és en aquest àmbit on les TIC hi juguen un paper especialment important.
La segona ponència ha estat a càrrec de Carlos Contador, director Comercial de CSI Partner, gestor del servei de renting del Banc de Sabadell, que ha explicat com a través d’un servei de lloguer d’equips l’entitat finança projectes que permeten millorar l’eficiència energètica de les empreses. El gran avantatge d’aquest producte financer, segons ha exposat Contador, és que la quota, que pot incloure altres servis a més del lloguer en si, es finança gràcies a l’estalvi energètic que representarà l’ús dels nous equips. Ha destacat, a més, que el Banc Sabadell té una amplia experiència en el sector i que ofereix condicions avantatjoses en aquest servei pels membres de Telecos.cat.
Finalment, la jornada s’ha tancat amb la ponència de Xavier Cordoncillo, president del grup de treball intercol·legial Smart Grids i expert sobre la normativa existent relacionada amb l’autoconsum, que ha parlat del marc legal. Segons Cordoncillo, actualment l’energia fotovoltaica reuneix les condicions necessaries per competir al mercat amb les energies fòssils però cal impedir que la regulació desincentivi les inversions en energies baixes en emissions de CO2. A l’Estat espanyol, en aquests moments hi ha en vigor la Llei 24/2013 del Sector Elèctric, on per primera vegada s’introdueix la idea d’autoconsum energètic però estableix l’”obligació de contribuir als costos i serveis del sistema per a l’energia autoconsumida”, una manera políticament més correcta de referir-se a als peatges d’accés o de recolzament a la xarxa. També existeix l’esborrany del Decret d’autoconsum, també del 2013, que estableix el límit de l’autoconsum en 100 Kw. Fins a aquesta potència, no es cobra pels excedents entregats a la xarxa, per sobre, si; i en qualsevol cas sempre caldrà pagar un “peatge de recolzament”. Segons Cordoncillo, però, serà important establir com es fixen els preus d’aquests peatges. Tant de la Llei 24/2013 del Sector Elèctric com de l’esborrany del Decret d’autoconsum, Xavier Cordoncillo en va destacar que són normatives fetes sense consens ni processos de col·laboració; i tot i que el Govern ha anunciat novament que es preveu regular l’autoconsum energètic l’estiu del 2015, el ponent, durant l’exposició, s’ha mostrat escèptic sobre aquest punt.
GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ