El dijous 19 de març tenia lloc la segona edició del Cicle de dinars-debat Techno-Lunch organitzats pel CTecno amb la col·laboració de Telecos.cat i dels col·legis d’Enginyers Industrials, d’Enginyeria Informàtica , Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació i d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya. En aquesta ocasió, el convidat i encarregat de la ponència va ser F rancesc Fajula, director d'Innovació de Banc Sabadell. Amb la transformació digital del sector bancari i financer com a eix central, l'acte es va tornar a celebrar a l'Hotel Avenida Palace de Barcelona i va comptar amb el patrocini de Banc Sabadell.
Jordi Griful, president del Consell de Noves Iniciatives del CTecno, va ser l'encarregat de donar la benvinguda als assistents. Un cop acabat el dinar, Griful va donar pas a la conferència de Fajula, qui va agrair la invitació i la possibilitat d'estar entre col·legues enginyers de telecomunicacions. Fajula va començar traçant el mapa de la disrupció tecnològica, dividint-la en quatre eixos. En primer lloc, estarien els nous hàbits socials sorgits arran de les noves tecnologies, seguits per les últimes tendències com el cloud o el BigData. En tercer lloc, l'emergència de la desintermediació, motivada per la capacitat de generar reputació a traves de les noves tecnologies i que obre mercats abans impensables. Finalment, els nous marcs regulatius i les portes que aquests obren. En aquest sentit, Fajula va apuntar a les startups, que aprofitant-se d'aquest ambient de canvis, troben espais on operar amb gran èxit a partir d'una inversió mínima. "Per la compra de Whatsapp, Facebook va pagar més del que val Jamaica o l’NBA”, va recordar Fajula.
De cara a afrontar aquest escenari canviant, Fajula va destacar que "la innovació és la millor eina que tenim per enfrontar-nos a la disrupció" i que és important estar atents als diferents indicadors per a saber quan aquesta s'ha d'aplicar. Segons Fajula, en el cas del sector bancari les prioritats a l'hora d'innovar haurien de ser millorar l'experiència per a l'usuari i apostar per serveis de valor afegit amb un component diferencial. "Les solucions que triomfen són aquelles més simples i que més prioritzen al client”, va recordar, afirmant que és justament aquest l'objectiu primordial del projecte d'innovació de Banc Sabadell. "Hem de crear un vincle amb els nostres clients”, va assegurar Fajula, qui a continuació va passar a parlar del programa BStartup i l'aposta del banc pel nou talent innovador.
Joan Solé, president de Telecos.cat, va ser l'encarregat de moderar el torn de preguntes posterior, en el que, entre d'altres, va destacar la curiositat pel futur dels sistemes de pagament mòbil, com l'Apple Pay, i el seu possible impacte en el sector. Fajula va recordar que aquest tipus de pagament només suposa una petita part de l'activitat bancària, assegurant que des del sector no es preveu un gran impacte, tot i que "en països en vies de desenvolupament o amb pocs TPVs el pagament mobile sí que pot obtenir una bona quota de mercat”. D'altra banda, i en referència a la nova onada de finançament col·laboratiu, Fajula va afirmar que "el sector bancari és massa complex per a integrar aquests nous sistemes directament”, però que Banc Sabadell està explorant diverses iniciatives de crowdfunding i crowdlending per a una futura implementació.
Finalment, Joan Solé i Jordi William Carnes, president del CTecno, van ser els encarregats de la cloenda, en la què van agrair la participació dels assistents.
VÍDEO-RESUM:
GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ |