L’auditori del Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra acollia ahir al vespre la darrera gran trobada de l’any del sector TIC del país. Sota el títol de 12x12, més de 200 persones vinculades al món de les Telecomunicacions i les Tecnologies de la Informació (representants polítics, del món universitari, professionals i directius de les principals empreses del sector) responien a la convocatòria de Telecos.cat, Tertulia Digital i iDigital participant d’aquest gran esdeveniment de coneixement i networking patrocinat per la Fundació puntCat i Techno Trends. La trobada, que va néixer ara fa 10 anys a iniciativa de Tertulia Digital, tenia com a principal objectiu repassar tot un any de treball i predir com serà el 2015 a nivell tecnològic
Amb Albert Murillo (director i presentador de ‘Generació Digital’ a Catalunya Ràdio) com a mestre de cerimònies, la jornada arrencava amb la ponència de Jordi Puigneró, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, qui va fer un repàs mes a mes dels fets més destacats de 2014 pel que fa al món TIC (veure presentació). Així, entre d’altres, va fer referència als wearables com a protagonistes del consum electrònic, l’èxit de les darreres edicions del MWC i l’Smart City Expo, els moviments en el mercat de les operadores, la instal·lació al país de centres de referència pel que fa al Cloud i el 3D, l’auge de la indústria dels videojocs, el Big Data i els drones, la transformació del CESICAT en l’agència de ciberseguretat de Catalunya o la presentació de l’estratègia SmartCAT del govern.
Tot seguit, i després d’un vídeo amb el particular resum de 2014 dels ponents participants (veure aquí), començava la tertúlia amb el 2015 com a protagonista. Daniel Marco, director d'iDigital, era el primer a intervenir, fent referència a les grans oportunitats professionals que es generaran el proper any a l’entorn del Big Data (10.000 nous llocs de treball a Barcelona, segons les prediccions). Jaume Xarrié, representant de Telecos.cat i soci director de T-Partner, també parlava de noves oportunitats, en aquest cas per a les operadores especialitzades que trobaran el seu nínxol al mercat. Sobre operadores, era inevitable la referència a Parlem, la qual, segons el seu fundador, Ernest Pérez-Mas, contribuirà al desenvolupament del sector amb la creació de nous llocs de treball.
La ciberseguretat va ser altre dels temes que van centrar la tertúlia. Per a Mingo Olmos, degà del COEINF, el 2015 serà l’any de la ciberseguretat. Catalina Grimalt, presidenta del Consell de CIOS de Catalunya, hi coincidia afirmant que és una bona notícia que, tot i les dificultats de fer conviure la seguretat amb la competitivitat a les empreses, per fi s’està prenent consciència de la seva importància.
L’Internet de les coses també va ser protagonista. Segons Toni Brey, CEO d’Urbiótica (i també membre de la junta de Telecos.cat), aquesta serà la gran revolució de 2015, ja que suposa l’aparició d’un sector econòmic completament nou i tant o més potent que Internet mateix. En aquesta mateixa línia es pronunciava Xavier Castillo, director d’AMETIC a Catalunya, segons el qual, la contractació i el creixement de la indústria TIC es produirà precisament entorn a aquests nous sectors.
Isabel Roig, directora general del BCD, posava l’accent en l’evolució del concepte de disseny com a driver de la innovació i en l’aparició de noves professions on els dissenyadors hi tindran molt a dir.
Agustín Cordón, vicepresident de la Mobile World Capital, va incidir en el concepte de democràcia, en el sentit que ara, amb pocs diners, bones idees i talent, es poden crear coses extraordinàries. Sobre democràcia i participació ciutadana també parlava Antoni Elias, catedràtic de la UPC, segons el qual, cal que l’Administració es posi veritablement les piles en innovació per facilitar la participació dels ciutadans en la presa de decisions. “A banda d’smart, les ciutats han de ser open”, va dir.
De la seva banda, Carles Martín, director del Master of Science in IT Strategic Management de la UPF, va fer referència a l’atracció que la capitalitat del mòbil genera també entre els estudiants, el que comporta una internacionalització de l’alumnat de les universitats.
Per acabar, i durant la cloenda (a càrrec de Tomàs Cascante, director de Tertulia Digital, i de Salvador Ramon, director de Telecos.cat), es va convidar els assistents a la propera edició del 12x12, que ja està programada per al 10 de desembre de 2015.
GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ (autor Diego Muñoz)
PRESENTACIÓ DE JORDI PUIGNERÓ AQUÍ
VÍDEO ÍNTEGRE DE LA TROBADA:
VIDEORESUM DE 2014 DELS PONENTS:
|