I Jornada CiTIC: Els Enginyers de Telecomunicació reivindiquem el paper de líders en la concepció i el disseny de les smart cities

02/10/2014

L’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona ha esdevingut aquest matí punt de trobada entre empreses, administració i professionals vinculats al món de les TIC. Sota el títol de “CiTIC: La innovació catalana al servei de les smart cities”, l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat), a iniciativa del seu Grup de Treball d'Energia i TIC, ha reunit més de 150 persones en un acte que ha servit alhora per commemorar Sant Gabriel, patró dels ‘telecos’.

El secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Pere Torres, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents. Durant la seva intervenció, Torres s’ha referit a les smart cities com a un repte que tenim per endavant amb molts interrogants encara oberts, però que ja ens permet “reconceptualitzar la ciutat -demostrant la capacitat d’innovació del nostre país, transformar-la -plantejant reptes agosarats-, i generar una activitat econòmica amb capacitat de crear llocs de treball de qualitat”.  Torres també ha posat l’accent en la traducció de l’anglès del concepte smart: “Smart vol dir intel·ligent, però també elegant i impertinent. En definitiva, ciutats amb component humà i que es qüestionin les convencions, l’statu quo”.

Sobre el concepte d’smart city ha girat també la primera taula rodona, amb la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i les grans empreses del sector com a protagonistes. Així, Josep Ramon Ferrer, director d’Estratègia Smart Cities al consistori barceloní, ha assegurat: “Smart city no va d’estalvi econòmic, va de reinvertir els mateixos recursos de manera que la gent visqui millor, guanyi en qualitat de vida. També ha de servir per posicionar la ciutat de manera que les grans multinacionals puguin fer negoci a Barcelona, i a través de Barcelona, fer negoci al món”.

De la seva banda, Daniel Marco, director d’iDigital (Generalitat de Catalunya) ha posat el projecte T-mobilitat (vinculat al transport públic de tot el país) com a exemple real del concepte d’smart city plantejat en clau de país. Marco també ha volgut destacar una idea compartida per la resta de ponents: “Les ciutats seran intel·ligents si els seus ciutadans també ho són”.

Jordi Marín, recent nomenat director general de Microsoft Catalunya (i exresponsable d’Smart Cities a Indra), ha assegurat: “Estem parlant d’un canvi de paradigma radical de les ciutats i dels seus ciutadans, i també de la gestió pública . També té a veure amb crear noves oportunitats per a l’ecosistema d’empreses: de les grans multinacionals, però també de les petites i mitjanes empreses”.

En la mateixa línia s’expressava Enric Bono, Solution Consulting Head a T-Systems: “Les grans multinacionals hem d’aglutinar els coneixements que també aporten les pimes. Hem de saber valorar què és allò que ja està funcionat, per aplicar-ho a d’altres ciutats”.

Des d’Abertis, Carlos Yubero, director de Màrqueting Estratègic, incidia en la repercussió mundial que els dóna el fet d’estar treballant amb l’Ajuntament de Barcelona, aspecte a qui també s’hi referia Francesc Bert, director de Cisco a Catalunya (que l’any vinent inaugurarà el seu centre d’innovació mundial en aquest camp a la ciutat). Segons Bert, perquè una ciutat pugui ser smart, “ha de tenir una visió estratègica, capacitat d’innovació i un marc legal que la permeti avançar”.

El rol de l’enginyer de telecomunicació

El rol de l’enginyer de telecomunicació en el mercat de les smart cities ha estat protagonista de la segona taula rodona. Per a Marc Boher, director comercial d’Urbiotica, és imprescindible combinar les competències TIC amb altres competències: “Hem de ser capaços de liderar equips multidisciplinars i això requereix d’una formació més àmplia. Hem de jugar un rol central”.

La mateixa opinió expressava Jaume Salvat, soci fundador d’Aggaros, qui afirmava però que “sovint la visió tecnològica fa que l’enginyer de ‘telecos’ perdi la visió global”, necessària per assumir aquesta posició de lideratge. “En aquest punt, a banda de la formació, la motivació personal també és essencial”.

Ramón Martín de Pozuelo, coordinador del postgrau en Smart Cities de La Salle Campus Barcelona-URL, ha incidit en el concepte de transversalitat, destacant els diferents perfils que els ‘telecos’ poden assumir: des de gestors de la ciutat a tècnics especialitzats en diferents àmbits.

Antoni Elias, catedràtic de la UPC, ha estat el més crític i reivindicatiu.  Segons Elias, els enginyers de telecomunicació no s’estan implicant en la funció social de l’enginyeria, el que els reserva un paper de simples gregaris de tecnologia. “Cal que ens impliquem en aquesta funció social perquè és així com es fan els líders”. També ha estat crític respecte al mateix concepte d’smart city: “Tinc la sensació que s’està fent el tot pel poble, però sense el poble. Cal tornar al concepte inicial de ciutat, on la participació ciutadana ha de ser central”.

Cloenda i reconeixements

L’acte de cloenda de la Jornada ha servit per fer dos reconeixements especials: a Ángel Cardama i José Antonio Delgado Penín, socis d’honor de Telecos.cat i professors de la UPC amb una llarga trajectòria.

Per acabar, Carles Rossinyol, president delegat de l'Àrea d'Hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona, ha centrat la seva intervenció en l’aspecte humà de les smart cities: “Les ciutats no són intel·ligents, ho són les persones capaces de gestionar-les intel·ligentment. La tecnologia no és un fi en si mateixa. Només quan ens ajuda a viure a millor és quan té sentit”.

 

GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ (autor Diego Muñoz)
VIDEOPRESENTACIÓ DE LA JORNADA AQUÍ


Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

11 juny 2024 - Digital Enterprise Show

13 juny 2024 - Sonar+D

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92