Més de 150 persones assisteixen a la Jornada “La TDT a debat"

03/10/2013

Més de 150 persones -vinculades al sector audiovisual i al de les telecomunicacions- s’han reunit avui a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona en una jornada organitzada pel Col·legi i l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (CETC/ACET) que ha servit per analitzar l’actual escenari televisiu. Després de tres anys de l’apagada analògica, l’èxit o fracàs de la TDT ha estat un dels temes centrals de la taula rodona, moderada per la periodista Gemma Busquets, amb la participació d’experts provinents de diversos àmbits. Tot ells han coincidit en afirmar que la pregunta que ens hem de plantejar no és quin és el futur de la TV, sinó com fer arribar continguts als usuaris de manera eficient independentment del dispositiu que facin servir per consumir-los (TV, mòbil, tablet o ordinador). La trobada ha servit, a més, per posar a debat altres qüestions.

Així, el vicepresident del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Josep Pont, ha volgut assenyalar alguns dels mals de la TDT (la planificació –molt criticada-, la implantació, i la crisi sobrevinguda, que ha afectat tot el procés). Tot i així, ha dit Pont, “la TDT ens ha permès obrir una porta que fa que avui dia puguem estar parlant de qüestions com el dividend digital i el 4G”.

En el mateix sentit s’expressava Pere Mier, president d’AMETIC (associació que aplega empreses d’electrònica, el sector TIC, les Telecomunicacions i els continguts digitals). Mier, que s’ha referit a la TDT com a “un èxit tècnic, social i industrial”, ha criticat el Ministeri d’Indústria  pel retard en la presa de decisions (el pla del dividend digital –que contempla la reubicació de canals de TV per alliberar espectre per al 4G- continua pendent d’aprovació). “Les inversions a llarg termini requereixen d’estabilitat i això vol dir que les lleis han de ser estables”, ha afirmat.

Román Lantarón, president de FECEMINTE (federació que reuneix els empresaris instal·ladors de Telecomunicacions) incidia en el mateix aspecte (la incertesa que genera la lentitud del legislador) posant l’accent en la necessitat que “s’informi adequadament els usuaris sobre què significa el dividend digital i per què hauran d’assumir una nova resintonització”.

De la seva banda, el conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), Francesc Pena, s’ha mostrat molt crític respecte a com la TDT ha acabat afectat el sector de la TV local. “Si preguntem les televisions de proximitat sobre aquest tema, la resposta és clara: això no és una crisi, és una estafa. Ha incrementat costos, hi ha hagut una deflació del preu del producte i han hagut d’assumir un paper pel qual no havien nascut”. Tot i així, el conseller de delegat de la XAL no tem pel futur del sector: “Els mitjans locals tenim un avantatge: el monopoli de la informació de proximitat”.

També ha intervingut a la taula rodona José Antonio Guzmán, responsable del projecte TV d’Orange, qui ha assegurat que els nous dispositius són els que ens diran cap a on va la televisió. “El que està clar és que la TV del futur no és només la TDT. Hi haurà complementarietat en funció dels nous hàbits de consum. El que cal és cercar un canal de retorn per als continguts”.

Pel que fa a la cloenda de l’acte, ha anat a càrrec del secretari de Comunicació del Govern de la Generalitat, Josep Martí, que en la mateixa línia, i a tall d’exemple, ha volgut destacar que “la Corporació Catalana de Mitjans de Audiovisuals en el nou contracte programa es defineix com una empresa pública de producció de continguts”. Quant al futur, tot i no voler fer pronòstics, sí s’ha referit a un escenari desitjat: “amb un mitjà nacional públic potent acompanyat de mitjans de caràcter local adequats al territori i on s’afavoreixi l’aparició d’operadors privats també potents”.

 

La cloenda de la Jornada ha servit per donar el tret de sortida a la celebració de Sant Gabriel, patró de les Telecomunicacions.  Durant la seva intervenció, el degà i president del CETC/ACET, Joan Solé, ha tingut unes paraules de record per als col·legiats que ens han deixat aquest any (Pedro Vicente i Agustí Massó) i ha homenatjat dos enginyers de Telecomunicació, membres del col·lectiu, que de forma reiterada i constant han donat suport a ambdues institucions: Carles Flamerich, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, i Jordi Bosch,  director d’Estratègia Digital a Mediapro i exsecretari de Telecomunicacions.  

 
 
 
Galeria fotogràfica disponible AQUÍ
Vídeo íntegre de la jornada disponible AQUÍ 
Videopresentació:
 
 
 

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92