Amb una assistència d’un miler de professionals i representants d’empreses, administració, i institucions del món tecnològic es donaven cita ahir al vespre a l’Auditori de Barcelona en el decurs de la 29a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, cita ineludible per a tot el sector TIC del país, que també es va poder seguir en directe per Internet.
Per una banda, Gibert va posar en relleu la importància de tots els professionals de les TIC que amb el seu treball diari, silenciós però brillant fan possible la digitalització i el bon funcionament de societat actual i va manifestar el seu desig perquè hi hagi estabilitat política necessària per el per a que per tal que el sector es pugui desenvolupar amb condicions econòmiques i socials òptimes.
Per l’altra banda, Bonhomme va felicitar a les institucions que aquest any celebren el seu centenari, la Radiodifusió representada per EAJ1 Ràdio Barcelona, primera emissora a Espanya i tercera a Europa, a Ràdio Associació de Catalunya y al Grup Prisa Media–Cadena SER ambdós hereves de la fundadora Associació Nacional de Radiodifusió, i a la Compañía Telefónica Nacional de España, C.T.N.E., avui, Telefónica. També va remarcar la falta de finançament públic, però sobre tot privat per facilitar el creixement de les Start-Ups i les pimes tecnològiques del nostre país, per a poder complir els objectius de la dècada digital 2030 de la Unió Europea, de digitalització i reindustrialització.
Posteriorment, va arribar el moment de les entregues dels premis on Ainhoa Castaño va rebre el Premi al Talent Jove; Susana Prado, el Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada; Eduard Martín, el Premi Joan Clarke al CIO destacat; Victor Canivell i Qilimanjaro Quantum Tech, el Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria; Cristina Steegmann, l’Alan Turing al Compromís Social; Ràdio Associació de Catalunya, el Premi a la Comunicació i Difusió de les TIC; i Josep Casanovas, el Premi d’Honor. Finalment, el jurat de la Nit va reconèixer AMETIC amb una menció especial. L’entrega dels premis va estar a càrrec d’algunes de les autoritats participants com la vicepresidenta primera del Parlament de Catalunya, Alba Vergés; la presidenta delegada de l'Àrea de Serveis Generals i Transició Digital de la Diputació de Barcelona i presidenta de Localret, Pilar Díaz; o el quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, que també va fer una intervenció institucional en la que va destacar les infraestructures de Coneixement Digital de primer ordre que te Barcelona com el BSC, Barcelona Supercomputing Center, el ICFO, l’Institut de Ciències Fotòniques, i el sistema Ciència-Tecnologia en general, i que ara cal passar dels “Papers to Business”.
Després dels premis de La Nit, va arribar el torn dels
reconeixements especials dels organitzadors de La Nit, que Telecos.cat i COEINF van entregar a la
Direcció General d'Administració Digital, al
Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, de la Generalitat de Catalunya per l’exitós desplegament realitzat de les infraestructures digitals de Dades Obertes, també, en el sector salut es va reconèixer al
Col·legi de Metges de Barcelona i al
Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, per el seu esforç primerenc i continuat des de fa 25 anys desplegant infraestructures digitals en el sector salut com la identificació digital professional mitjançant
Firmaprofesional, o la creació del grup
Meditecnologia, que té, entre d’altres objectius, es promoure i dotar de capital llavor a Start-Ups tecnològiques aplicades a la medicina clínica, el desplegament de la XCCFC Xarxa de Comunicacions Farmacéutica de Catalunya que interconnecta les 3200 Oficines de Farmàcia amb el
SIFARE, Sistema d’Informació Farmacèutic de Recepta Electrònica, infraestructures digitals que han estat modèliques per a Espanya i Europa.
Cloenda del conseller TorrentEl conseller d’Empresa i Treball,
Roger Torrent, tancava l’acte després de lliurar el Premi d’Honor. Durant la seva intervenció, destacava que “cal atraure talent local i internacional posant sobre la taula projectes amb propòsit de futur” i que “Catalunya està molt ben posicionada, però cal fer passos per atraure talent”. També va destacar que “es treballà perquè Catalunya recuperi la indústria” i que “és important que aquesta sigui digital”.
>>GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE
AQUÍ (autor fotos: David Oller)
>>GALA ÍNTEGRE DISPONIBLE
AQUÍPremis i reconeixements de la 29a Nit:PREMI AL TALENT JOVE
Ainhoa Castaño, estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona
Estudiant del doble grau en Enginyeria Informàtica i Enginyeria Electrònica de Telecomunicacions a la UAB, destaca per la seva implicació i lideratge en diverses iniciatives acadèmiques i socials. Guanyadora dels premis Dona TIC 2023, ha ocupat càrrecs com responsable júnior del Grup de Treball de Voluntariat i Acció Social de Telecos.cat i Presidenta de TecnoUAB. Organitza activitats de divulgació tecnològica com els TecnoDays, i ha coordinat la infraestructura de congressos tecnològics MEMEnginy. La seva participació en taules rodones i rols anteriors com a exvicepresidenta del CE-EE de la UAB i ex-delegada d'Igualtat han demostrat un compromís constant amb la comunitat estudiantil i la promoció de la igualtat.
PREMI SALVÀ I CAMPILLO A LA PERSONALITAT DESTACADA
Susana Prado, directora general d'INETUM a Catalunya
Prado és una Enginyera Informàtica amb una destacada trajectòria en el sector tecnològic, actualment és la directora general de INETUM Catalunya, on generen un volum de negoci proper als 100 milions d’euros. Amb més de 30 anys d'experiència, ha ocupat càrrecs directius a empreses com IECISA i és professora associada a la URV. Susana aprofita la seva posició directiva per projectar un impacte positiu a l'ecosistema digital i col·labora activament en iniciatives que visibilitzen i promouen el poder transformador de la tecnologia en la vida de les persones, posant focus en la necessitat de disposar d'un sector tecnològic on la presència de la dona sigui una realitat.
PREMI JOAN CLARKE AL CIO DESTACAT
Eduard Martín Lineros, CIO de la Mobile World Capital
Martín ha destacat en els últims cinc anys com a CIO i director d'Innovació a la Fundació Mobile World Capital Barcelona, implicant-se en la transformació digital de Barcelona i Catalunya. Ha liderat la migració als serveis en núvol, l'actualització dels sistemes de gestió i la garantia de la seguretat durant la pandèmia. A més, ha ocupat diversos càrrecs d'importància com CEO de la iniciativa 5GBarcelona i president de la comissió de connectivitat intel·ligent a AMETIC, consolidant la seva contribució al desenvolupament industrial i tecnològic.
PREMI SALVÀ I CAMPILLO A L’EMPRENEDORIA
Victor Canivell, fundador de Qilimanjaro Quantum Tech
Canivell, cofundador de Qilimanjaro Quantum Tech, lidera la primera empresa full-stack de computació quàntica a Espanya. Amb més de 40 membres a l'equip, han desenvolupat una arquitectura de processadors quàntics analògics que ofereixen solucions innovadores en diversos sectors industrials. Han entregat el primer ordinador quàntic funcional a Espanya i al sud d'Europa. El seu lideratge ha contribuït a consolidar una tecnologia disruptiva a Catalunya i a formar una nova generació de professionals a través de doctorats industrials i col·laboracions amb centres de recerca i universitats.
PREMI ALAN TURING AL COMPROMÍS SOCIAL
Cristina Steegmann, directora de l'Institut Eugeni Ors
És directora de l'institut Eugeni d'Ors de Badalona on ha aconseguit integrar les TIC en l'educació. Ha liderat un projecte pedagògic centrat en les tecnologies per motivar els alumnes i combatre l'absentisme escolar, especialment entre noies amb risc d'emancipació prematura. A través d'aquest treball, ha consolidat l'ús de les tecnologies a l'institut, contribuint a l'educació de qualitat i a la promoció de la igualtat de gènere.
PREMI A LA COMUNICACIÓ I DIVULGACIÓ DE LES TIC
Ràdio Associació de Catalunya. Jordi Margarit, president i Margarita Moles, coordinsdora
Ràdio Associació de Catalunya ha destacat per la seva dedicació a preservar i difondre la història de la primera emissora de ràdio a l'estat espanyol, Radio Barcelona EAJ1. En el marc del seu 100è aniversari, han realitzat un extens treball de recerca i documentació, a més de planificar i executar diverses activitats de celebració com el documental “La ràdio silenciada”, el llançament del llibre “TU, CALLA. Silencis i oblits. Memòries de Josefina Rifà i la radiodifusió a Catalunya” i el podcast “Tu, calla”, trobades de divulgació i la gala de Premis Ràdio Associació al Palau de la Música.
PREMI D’HONOR
Josep Casanovas, fundador de l'inLab FIB i actual líder del grup d'investigació d''HPC for Social Challenges Research' del Barcelona Supercomputing Center
És el fundador i antic director (2012-20) de l’inLab FIB, les seves principals àrees d’investigació han estat el modelatge i la simulació, la simulació social, Internet i els sistemes d’informació. És autor de molts articles d’investigació i altres publicacions presentades en congressos internacionals i ha col·laborat en nombrosos projectes d’investigació i innovació per la UE i diferents empreses i institucions. Va ser degà de la Facultat d’Informàtica de Barcelona i codirector del Centre de Simulació de Sistemes de Logística, Logisim. Actualment és el líder del grup d'investigació de computació d’alt rendiment del Social Challenges Research del BSC.
RECONEIXEMENT ESPECIAL DEL JURAT
AMETIC
És l'associació, fundada a Barcelona, que representa el sector de la indústria digital a escala estatal. Les organitzacions que formen part d'AMETIC són molt variades, des de pimes fins a grans empreses globals dels àmbits de les TIC, la indústria electrònica, els continguts digitals, la transformació digital, la banca, l’energia o la sostenibilitat... El novembre del 2023 va celebrar el seu 50è aniversari, sota el títol ¨50 anys impulsant la transformació a Espanya", mig segle representant un sector que ocupa 625.000 persones, realitza el 35% de la seva dedicació a la recerca i el desenvolupament, impacta a 22,6% del PIB i és el creador més gran d'ocupació qualificada. Ha rebut la menció especial, per la defensa dels seus valors i el suport permanent a la innovació i la emprenedoria.
RECONEIXEMENTS ESPECIALS DE LES JUNTES DIRECTIVES DE TELECOS.CAT I COEINF
A la Direcció General d'Administració Digital i al CTTI, Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, per l’exitós desplegament realitzat de les Dades Públiques, Governades i Obertes de la Generalitat de Catalunya, una infraestructura digital fonamental de país.
COMB. Col·legi Oficial de Metges de Barcelona
El COMB ha sigut reconegut pel desenvolupament de la identitat digital professional amb la creació de Firmaprofesional. Aquesta infraestructura digital segura per a la signatura electrònica és imprescindible per a la creació de la Recepta Electrònica, així com els serveis pels metges i el seu exercici de la professió de consultoria i disseny d’arquitectura de software, ciberseguretat, solucions cloud, disseny d’aplicacions d’alta usabilitat, assessorament en comunicació digital i la creació d’una àrea d’innovació i emprenedoria fomentant la inversió llavor en startups tecnològiques del sector salut per incrementar i consolidar que els metges s’involucrin en projectes innovadors amb programes adreçats als professionals clínics. Aquesta determinació materialitzada en Meditecnologia com a part del grup empresarial Med creat pel Col·legi, ha estat sense cap mena de dubte un dels factors que han fet que Catalunya sigui un referent en infraestructures digitals aplicades a la salut.
CCFC. Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya
El CCFC ha estat reconegut pel seu caràcter pioner, ara fa 25 anys, pell desenvolupament , juntament amb el COMB, de la identitat digital professional amb la creació de Firmaprofesional, la infraestructura digital segura per a la signatura electrònica, imprescindible per a la creació de la Recepta Electrònica. També, per la creació de la XCCFC, Xarxa de Comunicacions Farmacèutica de Catalunya, que connecta les 3.200 Oficines de Farmàcia de Catalunya al SIFARE, Sistema d’Informació Farmacèutica de Recepta Electrònica, amb capacitat per a 200 transaccions per segon, connectat amb el Sistema d’Informació de la Recepta Electrònica de la Generalitat de Catalunya, un CGO, Centre de Gestió d’Operacions, que dona suport a totes les farmàcies per resoldre les incidències 24 hores, 365 dies a l’any, i l’establiment d’un procés d’homologació dels diferents PGOF,s Programes de Gestió de les Oficines de Farmàcia. Aquesta determinació ha fet que Catalunya fos la primera CCAA en disposar de la Recepta Electrònica i que fos un model per tot l’estat i Europa.