#SantGabriel2022: obrim camí cap a una societat digital més ètica i segura (crònica-resum i fotos)

30/09/2022

Un any més, l’Espai Francesca Bonnemaison (un marc simbòlic ja que va ser la primera seu a Barcelona de l’Escola de Telecomunicacions) acollia la celebració de Sant Gabriel (patró de la professió), en una nova jornada organitzada per l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat), que es va retransmetre en directe per Internet (vídeo íntegre aquí) i Fibracat TV.

Amb el títol “Cap a una societat digital més ètica i segura”, la jornada servia per oferir una visió transversal dels reptes i desafiaments que la ràpida irrupció de les tecnologies digitals està suposant per a la societat i per incidir en la necessitat d’imposar una component ètica a l’hora d’implementar els algoritmes d’Intel·ligència Artificial (IA), en el funcionament de les xarxes socials, en les normatives laborals i empresarials, en la privacitat i la ciberseguretat. Tot plegat, en definitiva, per gaudir al món digital dels mateixos drets i deures que ja tenim en el món analògic.

Així, després de les paraules de benvinguda del president de Telecos.cat, Pedro Linares, i de la directora de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Joana Barbany, la jornada arrencava amb la conferència inaugural del president de la Fundació puntCAT, Genís Roca. Sota el títol de “Societat digital: drets, deures i lluites”, Roca constatava com “la tecnologia ha permès massificar la gestió de la informació, una massificació que comporta una vulnerabilitat dels drets digitals”. Per això, afegia: “Necessitem discutir com s'estructura aquesta informació. Cal una lluita en defensa dels nostres drets. Com a ciutadans hem d'organitzar-nos per dissenyar un nou model social basat en la informació”.

A continuació, arrencava un panell de ponències presentat per l’enginyer de Telecomunicació i fundador d’Agile611, Guillem Hernández. La primera a intervenir era Karina Gibert, directora de l’IDEAI-UPC i vicedegana d’Igualtat i Ètica del COEINF, qui centrava la seva presentació en la necessitat d’apostar per “una Intel·ligència Artificial centrada en les persones i el bé comú, segura i confiable, i amb un respecte absolut pels drets humans”. Tot seguit arribava el torn de Míriam Hatibi, consultora de comunicació a Sibilare, qui posava diversos exemples de discriminació racial algorítmica i reclamava actuar contra el biaix social que hi ha a tots els canals digitals. Per a Hatibi, cal que “des de la capacitat crítica individual i la responsabilitat individual i col·lectiva”, es faci un ús ètic de plataformes i algoritmes.

La ciberseguretat centrava les dues ponències posteriors, amb les intervencions del catedràtic de la UPC i expert en la matèria, Manel Medina, i de Francesc Xavier Vendrell, consultor sènior en seguretat de les dades a Parlem Empreses. Medina oferia un decàleg ètic per als professionals de la ciberseguretat i exposava com, des del tractament de les dades personals fins a la programació, aquest ha de regir totes les seves actuacions. Francesc Xavier Vendrell, de la seva banda, presentava algunes dades preocupants: com el fet que l’estat espanyol se situï en la tercera posició del rànquing mundial pel que fa al número de ciberatacs diaris (40 mil) i que en el 95% dels casos aquests es deguin a errors humans.

La darrera presentació anava a càrrec de Joana Marí, delegada de Protecció de Dades i Responsable de Projectes Estratègics de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades de la Generalitat. Marí exposava com, en un context de digitalització absoluta, “en una societat on tot es converteix en dades, en informació de valor i utilitzable, el dret a la protecció de dades es configura com una eina indispensable per protegir el conjunt de drets i llibertats de les persones”.

La celebració de Sant Gabriel acollia a continuació l’acte de benvinguda a una representació dels nous membres de Telecos.cat i el lliurament dels primers premis Sant Gabriel que atorga el col·lectiu, un reconeixement a persones que per la seva trajectòria han contribuït de manera notable a potenciar el sector de les telecomunicacions i les TIC a casa nostra. Els mereixedors d’aquests guardons eren els enginyers Ramon Pallisa i Joan Giró, que rebien el premi de mans del president de Telecos.cat, Pedro Linares, acompanyat de Núria Espuny, directora general d'Administració Digital i d’Organització de la Generalitat, i de Meritxell Borràs, directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, així com de Francisco Martín, director territorial de Teldat, i de Montserrat Cereza, directora Territorial de Relacions Institucionals a Catalunya i Aragó d’Orange Espanya.

Per acabar, les paraules del nou president delegat de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, Marc Verdaguer, servien per cloure la Jornada. En el seu discurs, Verdaguer reflexionava sobre el paper d’aliada que ha de jugar la tecnologia en la nostra transformació com a individus i com a societat.

Després de dos anys en què les restriccions per la COVID ho impedien, Telecos.cat recuperava la tradició de culminar la celebració de Sant Gabriel amb una intensa sessió de networking acompanyada d’una copa de cava a la terrassa de l’emblemàtic Espai Bonnemaison.
 

>>GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ
(autor David Oller)
>> VÍDEO ÍNTEGRE:
 


Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
21 maig 2024 - IOT Solutions World Congress

21 maig 2024 - Barcelona Cybersecurity Congress

30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92