Amb l’objectiu d’analitzar les noves oportunitats professionals dels enginyers de telecomunicació, el Col·legi d’Enginyers de Telecomunicació de Catalunya (CETC) ha acollit avui la segona edició de la Taula de la professió.
Àlex Ramoneda, vocal de la junta del CETC i responsable de l’àrea de Serveis col·legials; i Joan M. Ribes, també vocal i responsable de l’àrea d’Exercici professional, han estat els encarregats de donar la benvinguda als assistents. Ambdós han destacat el paper que juga del Col·legi a l’hora de posar en valor la professió dels “telecos”, amb l’organització de trobades entre empreses i professionals que serveixen per detectar noves oportunitats. “Amb la crisi ha arribat el moment de reinventar-nos i de buscar noves fórmules, per això aquesta II Taula de la professió pot ser de gran utilitat”, ha assenyalat Ribes.
La primera intervenció ha estat la de Marc Torrent, director general de l’Associació de Promotors de Barcelona. Torrent ha fet una anàlisi de l’actual situació del sector immobiliari, “en aturada tècnica”, ha dit. Tot i així, ha afirmat que a Barcelona ciutat i a la primera corona metropolitana es detecta una escassetat d’oferta d’habitatges, el que demostra, ha assegurat, “que podríem estar fent més del que fem”. No obstant això, el director dels Promotors de Barcelona ha deixat clar “que res no tornarà a ser com era”, i que cal tenir present que l’alternativa es troba en la rehabilitació i el lloguer. I és aquí, on segons Torrent, els enginyers de telecomunicació poden trobar-hi oportunitats. “Estem parlant d’un parc d’habitatge construït a Barcelona que requereix d’inversions estructurals importants, en àmbits com el de l’energia i les telecomunicacions. D’altra banda, l’aposta pel lloguer ens condueix a una centralització dels serveis que ha d’ajudar a reduir consums”. Per últim, Torrent s’ha referit a les smart cities com a una de les grans oportunitats per al col·lectiu. “A Barcelona ja s’està fent una aposta important i això implica un recorregut d’exportació futura a d’altres ciutats europees”.
Tot seguit, Jordi Echevarría, director comercial de la Mútua d’Enginyers, i Fèlix Ferrer, director de la divisió d’empreses i col·lectius, han incidit en la necessitat de comptar amb una assegurança de responsabilitat civil professional com a mecanisme de garantia i qualitat. “Per molta capacitat tècnica que tinguem, la seguretat de no cometre cap error no la tenim. És bàsic ser previsors i no esperar a què arribin els sinistres i les reclamacions”. En aquest sentit cal recordar que els col·legiats del CETC compten amb aquesta assegurança pel sol fet de formar part del col·lectiu.
De la seva banda, Manel Català, assessor de la Federació de Municipis de Catalunya, ha donat a conèixer una interessant iniciativa que l’associació municipalista posarà en marxa aquesta tardor i que pot ser d’interès per al sector TIC: el desenvolupament d’una base de dades d’empreses a la que podran recórrer els Ajuntaments i entitats associades a l’hora de desenvolupar els seus projectes. “Nosaltres avalarem la idoneïtat d’aquestes empreses en àmbits com el de les assegurances, la consultoria econòmica, en recursos humans, eficiència energètica i noves tecnologies”. Català ha recordat que per a projectes de menys de 18.000 euros la contractació pot ser directa, sense necessitat d’un concurs, tot i que ha insistit que aquesta base de dades serà de caràcter “purament informatiu”.
Gonzalo Aixa, secretari de l’Associació d’Empresaris de Salons de Joc de Catalunya (Grecojoc), ha tancat la ronda d’intervencions amb una ponència sobre “la tecnologia com a element dinamitzador dels locals d’oci”. Segons, Aixa, la tecnologia no només potencia l’oferta, sinó que també “fa el joc més atractiu i aporta eficiència, competitivitat i ocupació”. Tot i això, el secretari de Grecojoc afirma que la legislació i l’excessiva lentitud del regulador hi juguen en contra. “La tecnologia sempre va per endavant de les lleis. Si no fos així, segur que podrien generar-se més oportunitats per als enginyers de telecomunicació”.
També espai per a l’intercanvi d’experiències
Per últim, la II Taula de la professió ha destinat un espai perquè els col·legiats assistents presentin els projectes i actuacions que estan duent a terme i aporten valor afegit.
Així, Miquel S. Nonell ha explicat el seu projecte de coaching per a enginyers; Àlex Ridaura ha presentat la plataforma que ha desenvolupat per controlar i gestionar les instal·lacions a edificis (oficines, hotels, etc); José Maqueda s’ha referit a la certificació energètica d’edificis; i Carolina Muñoz ha explicat la feina que duu a terme en implantació de software a petites i mitjanes empreses.
Aquesta jornada s’emmarca en el conjunt d’actes organitzats periòdicament pel CETC i que tenen com a objectiu potenciar l’activitat professional dels seus col·legiats. A www.telecos.cat es pot consultar el directori de professionals associats.
|