La 26a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica ha estat aquest vespre el marc de lliurament dels Premis Salvà i Campillo, Alan Turing, Joan Clarke i del Premi d’Honor de La Nit, atorgats conjuntament per l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF), en una cerimònia que ha comptat amb la participació, entre d’altres autoritats, de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, del vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Jordi Puigneró, del secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, Roberto Sánchez, de la tinenta d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i el president delegat de l’Àrea d’Innovació de la Diputació de Barcelona, Josep Arimany.
Un jurat format per professionals i autoritats de reconegut prestigi (veure www.lanit.cat apartat premis) ha decidit atorgar la màxima distinció a una institució i una persona. Així, l’enginyer de Telecomunicació Enric Barba rebia el Premi d’Honor a la persona. President del Club d’Innovació i Tecnologia de la CECOT, Barba és un excel·lent exemple del que els anglesos anomenen “practitioner”, algú que treballa en una activitat que requereix molta formació i destresa. Ha saltat del powerpoint sobre innovació, a dissenyar, fabricar i vendre nous productes amb èxit en múltiples sectors. Ha demostrat en la pràctica la importància de la innovació en la competitivitat d'una empresa i d'un país.
D’altra banda, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) rebia el Premi d’Honor institucional, que recollia el seu nou rector, Daniel Crespo. Al llarg del seu mig segle d’història, la UPC —la Universitat de l’arquitectura, les ciències, l’enginyeria i la tecnologia—, ha esdevingut una de les institucions públiques d’educació superior de referència a Catalunya i al món, i un actor important per a l'impuls tecnològic del teixit industrial.
El Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada (que reconeix la persona o entitat que ha contribuït de manera notable a la potenciació o divulgació de l'Electrònica, les TIC o l'Audiovisual) ha estat atorgat a Núria Castell, professora del Departament de Ciències de Computació de la Facultat d'Informàtica de la UPC. Castell és una de les primeres dones titulades en Informàtica a Catalunya i Espanya. El març de 1986 la nomenen coordinadora de primer curs, sent la primera dona amb un càrrec de gestió a la FIB, que dirigeix de 2010 a 2017. Ha dissenyat i dirigit projectes de recerca, docents i de gènere, que han donat lloc a múltiples publicacions.
El Premi Joan Clarke al CIO destacat ha volgut destacar la tasca professional de Raimon Dalmau, CIO del Sistema d’Emergències Mèdiques de la Generalitat de Catalunya (SEM) i responsable d’engegar un procés de transformació digital per millorar el servei de Transport Sanitari Urgent, tant pel que fa a la qualitat com a la reducció del temps de resposta, mitjançant la implantació sostenible d’eines TIC.
El talent emprenedor de Carlos Blanco i el compromís social de COVIDWarriors
Pel que fa al Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria, el reconeixement ha estat per a Carlos Blanco, emprenedor i business angel. Ha impulsat empreses que han revolucionat el seu sector mitjançant les TIC, com Housfy, Glovo o Holded, contribuint a la creació d’un nou model de negoci on la tecnologia és el centre de valor. El 2016 funda Nuclio Venture Builder, des d’on emprèn tots els seus negocis, i Encomenda Smart Capital, per gestionar-ne les inversions.
Quant al Premi Alan Turing al Compromís Social, ha estat per a COVIDWarriors, associació sense ànim de lucre formada per voluntaris de tots els àmbits units en la lluita contra la COVID-19 amb 3 objectius: sumar voluntariat; connectar amb les necessitats concretes detectades a nivell logístic, sanitari, social i psicològic; i accelerar iniciatives pròpies o ja existents que amb la tecnologia i el poder del pragmatisme d'equips multidisciplinaris experts amplifiquin l'impacte contra la COVID-19.
Premi a la Comunicació per a Fibracat TV i reconeixement especial a La Salle-URL
El jurat d’aquesta 26a Nit també ha volgut posar de relleu la tasca divulgativa duta a terme per Fibracat TV. Aquest nou canal de TDT en català impulsat per l’operador Fibracat, naixia l’1 de juny de 2020 amb un objectiu diferencial: posar en valor l’apoderament femení i la revolució tecnològica amb formats i continguts inèdits. És un mitjà innovador en els seus formats, on entren en escena les noves tecnologies de comunicació social i les arts digitals.
A banda dels guardons que decideix el Jurat, els organitzadors de la Nit han volgut retre un petit homenatge La Salle-Universitat Ramon Llull, que enguany commemora els 30 anys dels seus estudis d’Informàtica i els 20 del Parc d’Innovació La Salle Technova Barcelona.
>>GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ.
>>MIRA LA GALA ÍNTEGRE A:
|