MANIFEST "Territori i transició energètica": insistim en el desplegament de les energies renovables

14/04/2021

L’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació i els col·legis d’Enginyers Agrònoms; de Camins, Canals i Ports; d’Industrials i d’Informàtics demanem l’impuls de “projectes que aportin generació elèctrica de km0 que beneficiïn l’activitat econòmica territorial” i facin créixer l’activitat econòmica al conjunt del territori. En el manifest “Territori i transició energètica”, els enginyers insistim en el desplegament de les energies renovables “que són una oportunitat per afavorir un desenvolupament industrial i econòmic, alhora que sostenible, del territori”.

El col·lectius d’enginyeria defensem que “cal treballar per un just equilibri entre l’interès general de transformació del model energètic i els interessos particulars”, però demanem reforçar un canvi de visió que fomenti els projectes – individuals i col·lectius- d’activitat energètica distribuïda al territori, que permetin compatibilitzar projectes agrícoles, pesquers i industrials amb la generació renovable.

“Les vinyes eòliques, els cellers o les indústries neutres en carboni han de servir d’exemple perquè la generació renovable i fotovoltaica sigui entesa com a activitat necessària en una nova visió de progrés per al nostre país”, fent-les compatibles amb l’ús dels bons sòls agraris per a la producció d’aliments.

Per a l'enginyeria, el “Decret-Llei 16/19 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables” -que va ser aprovat al Parlament amb una amplíssima majoria favorable- on es considera la generació elèctrica renovable una activitat d’utilitat pública, és un instrument necessari, però no suficient. “Cal una major agilització dels tràmits” si no es volen perdre projectes ja en marxa, reclamen les enginyeres i els enginyers.

Procés de descarbonització
Després de constatar que l’energia elèctrica descarbonitzada i l’electrificació d’alguns serveis és un element clau per a l’etapa de la transició energètica fins al 2030, defensem que “el procés de descarbonització ha de ser compatible amb la suficiència del subministrament i el manteniment de la competitivitat de la nostra indústria i els serveis”.

“El repte central recaurà en implantar els canvis necessaris dels sectors industrials i el transport”, conclouem i preveiem que “caldrà molta investigació i grans inversions industrials per assolir el 2050 els canvis necessaris”.
 
>>DESCARREGA EL MANIFEST ÍNTEGRE

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92