I INFORME QUINAVELOCITAT.CAT: Un 25% de les connexions reals a Internet no arriben als 20Mbps (velocitat d’una línia ADSL bàsica)

12/03/2021


El 14 de març es complirà un any del Decret de l’Estat d’Alarma que va obligar milions de persones a optar pel teletreball i a fer servir de manera massiva la  tecnologia per dur a terme tasques quotidianes que abans es feien presencialment (relacions socials, educació online, oci digital, comerç electrònic, etc). Aquest increment sense precedents de la nostra vida a la xarxa ha suposat una autèntica prova d’esforç per a les infraestructures de telecomunicació existents, que han demostrat la seva resiliència en no detectar-se cap incidència remarcable.

Tot i així, des de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) es va creure important posar a disposició dels usuaris d’Internet del nostre país una nova eina que els ajudés a autoavaluar les seves connexions reals a Internet des del seu mòbil, tablet o ordinador i a conèixer els paràmetres bàsics que hi estan relacionats. Així, el juliol de 2020 naixia el portal www.quinavelocitat.cat, que ha registrat des de llavors més de 1.600 tests de velocitat.

Amb totes les dades recollides, Telecos.cat presenta ara els primers resultats recollits en un Informe (descarrega aquí). Algunes de les seves conclusions són: 

 
  • Un 25% de les connexions analitzades no arriben als 20 Mbps (que seria la velocitat d’una línia ADSL bàsica). Per contra, un 16% de les connexions van a una velocitat per sobre dels 300 Mbps (el que indica una molt bona velocitat).

  • Un 10,92% de les connexions analitzades no compleixen els mínims, per exemple, per fer una videotrucada en condicions òptimes, ja que tenen més de 20 milisegons de jitter (Internet envia la seva informació dividint-la en paquets. El jitter expressa la diferència mitjana dels retards entre els paquets que s'envien. Si el valor és elevat -superior a 20 milisegons- comencen a experimentar-se talls o interrupcions). Tot i així, més del 89% de les connexions analitzades estan per sota dels 20 milisegons i la mitjana se situa en 3 milisegons.
  • Quant a la velocitat de baixada (els bits per segon que rebem d’Internet), únicament el 15,83% de les connexions analitzades tenen una velocitat superior als 300 Mbps, mentre que la velocitat mitjana de baixada de tots els tests realitzats és de 66,2 Mbps.

  • Quant a la velocitat de pujada (els bits per segon que enviem a Internet), únicament el 15,96% tenen una velocitat superior als 300 Mbps, mentre que la velocitat mitjana de pujada de tots els tests realitzats és de 80,8 Mbps.

  • Pel que fa al ping (paràmetre que ajuda a controlar la qualitat de la comunicació, una mena de supervisió de l’estat de la xarxa en temps real que informa de qualsevol error independentment de la velocitat de pujada i baixada), més del 96% de connexions compleixen bé aquest paràmetre, ja que estan per sota dels 60 milisegons, i la mitjana se situa molt per sota, en uns 9 milisegons (si el retard del ping és superior a 60 milisegons es noten talls i entrebancs en la utilització dels programes que funcionen en temps real, com els sistemes de videoconferència o jocs en línia).
El portal www.quinavelocitat.cat té alhora una forta voluntat didàctica, ja que informa de la importància d’alguns condicionats a l’hora de disposar d’una bona connexió a Internet, com per exemple: la distància del terminal o dispositiu mòbil al punt d’accés WiFi, el tipus de cable que s’utilitza -si és el cas- i també la tipologia i quantitat de dispositius intermedis (amplificador WiFi, switch, etc)  o connectats simultàniament al mateix punt d’accés a Internet.

>>Per saber-ne més, mira el vídeo promocional d’aquesta iniciativa:


Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
17 des. 2024 - NOU CURS: "COPILOT i productivitat IA"

19 des. 2024 - Celebrem el Nadal a la UPF, per a commemorar els 25 anys del departament i de l’escola d’enginyeria

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92