El sector TIC es consolida com el motor més potent de l’economia catalana (resultats Baròmetre CTECNO 2020)

06/10/2020

El sector tecnològic és actualment el motor més potent de l’economia catalana, tal com ho demostren les dades sobre creació d’empreses i llocs de treball i les previsions de creixement i de facturació del ‘Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2020’. En termes de balanç, el Baròmetre confirma que no només s’han complert les expectatives del 2018, sinó que s’han superat. El 72% de les empreses TIC catalanes ha tancat l’any 2019 millor que l’any anterior i, fins i tot, un 29% ho ha fet amb un augment de facturació superior al 5%.

A més, les previsions per aquest 2020, en ple context de crisi per la COVID-19, mostren que les empreses TIC manifesten més resiliència que les de la resta de sectors. Un 40% de les empreses TIC projecta un escenari de facturació de l’exercici de 2020 superior al del 2019. Un 17% d’aquestes companyies preveu que aquest increment serà per sobre del 5%, mentre que un 8% creu que se situarà entre el 2,5% i el 5%.

Malgrat això, el Baròmetre alerta que la manca de talent al sector TIC pot suposar un fre per a la competitivitat de les empreses. Prop del 70% de les empreses TIC incrementaria la seva facturació si disposés de més professionals formats. Si l’anterior edició del Baròmetre ja advertia que no es podria donar resposta a les necessitats del sector sense abordar els reptes del talent, la d’aquest any consolida el talent com un element indestriable de l’evolució del sector.

Aquestes són algunes de les conclusions de la dotzena edició del ‘Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya’ elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), un indicador que recull les percepcions i valoracions d’una mostra representativa del teixit empresarial català i que ha estat presentat aquest matí pel conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, el comissionat d’Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson, i el president de CTecno, Joan Ramon Barrera.

Pel que fa a la presència de dones al sector TIC, el Baròmetre continua evidenciant l’escassetat de talent  femení en l’àmbit tecnològic. Així, tot i haver crescut lleugerament respecte de l’edició anterior i malgrat la feina  que s’està fent en aquest camp, el talent femení segueix essent una assignatura pendent en les posicions tècniques, amb només el 8,60%, el que suposa un lleu increment respecte a l’any passat (7,9%).

Una altra dada rellevant que recull el Baròmetre és el paper essencial de les TIC en l’impuls del teletreball. Les empreses del sector TIC tenen un 80% dels professionals teletreballant, dada que reflecteix l’avantatge que suposen les TIC a l’hora de garantir la continuïtat de la feina i la facturació de les empreses.

El teixit empresarial TIC català es valora en 6,54 punts sobre 10, mantenint els nivells assolits durant els darrers anys tot i el context de crisi en què ens trobem. Segueix sent evident que per superar aquest índex de valoració cal impulsar millores estructurals que permetin fer un salt qualitatiu en el sector.

En aquest sentit,  el Baròmetre aposta per la col·laboració estreta entre  l’empresa i el sector públic com a clau per contribuir al procés de digitalització del país i incidir en polítiques de creació de talent. Així mateix, el Baròmetre d’aquest any mostra la importància del foment de la innovació també en la compra pública i en les infraestructures i noves tecnologies.

El Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya recull les percepcions i valoracions d’una mostra representativa del teixit empresarial català i any rere any continua creixent i sumant nous participants. En aquesta dotzena edició hi han participat 1.060 empreses, entre 470 empreses que la seva activitat és oferir productes i serveis tecnològics i 590 empreses demandants de tecnologia.

Dades de l’Observatori del sector TIC de Catalunya 2020, l’ecosistema tecnològic català està format per 16.339 empreses i 124.100 persones treballadores, que suposa un 3,80% de la població ocupada a Catalunya, amb un volum de facturació total aproximat de 18.325 M€ (un 7,31% del PIB).

Consulta tots els resultats del Baròmetre 2020 a través del portal barometre.ctecno.cat


Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92