#SantGabriel2020: celebrem el primer centenari de la professió d’Enginyer/a de Telecomunicació (crònica, fotos i vídeo íntegre)

30/09/2020

Una cinquantena de professionals de l’enginyeria TIC es donaven cita ahir a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona (un marc simbòlic ja que va ser la primera seu a Barcelona de l’Escola de Telecomunicacions) per celebrar plegats Sant Gabriel (patró de la professió), en una nova jornada organitzada per l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat), que també es va retransmetre en directe per Internet.

Amb el títol de “100 anys avançant-nos al futur”, la jornada tenia enguany un caire especial, ja que servia per commemorar el primer centenari de l’Enginyeria de Telecomunicació com a professió oficial, i feia una mirada al passat per analitzar el futur des de diferents perspectives: la de la innovació, l’acadèmica i l’empresarial, tot analitzant els reptes i desafiaments que com a professionals ens deixa la pandèmia de la COVID-19.

Així, després de les paraules de benvinguda del president de Telecos.cat, Pedro Linares, arrencava la presentació des de Madrid del professor de la UPM, Antonio Pérez Yuste, qui també és responsable de l’Àrea d’història de la secció espanyola de l’Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Pérez Yuste va fer un recorregut històric des dels orígens de la professió (recordant que ja a mitjans del segle XIX la telegrafia elèctrica era essencial), passant per la data clau del 22 d’abril de 1920 (quan s’aprovava el “Nuevo Reglamento de la Escuela Oficial de Telegrafía”), fins al present, “on en moments tan crítics com els que estem vivint amb la Covid -afirmava- es posa de manifest l’enorme utilitat social de la nostra professió, tal i com fa més de 100 anys es va demostrar després de la catàstrofe del Titanic”.

La taula rodona moderada pel director de Telecos.cat, Salvador Ramon, tenia lloc just després, amb la participació d’Anna Sánchez Granados, doctora en Enginyeria de Telecomunicació, vicepresidenta de Telecos.cat, CEO d'ITimes Advisers SL i presidenta de la Comissió de Societat Digital a Foment del Treball, de Francesc Torres, doctor en Enginyeria de Telecomunicació i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, i de Pere Mier, enginyer de Telecomunicació i president d’AMETIC. Des d’una vessant innovadora, acadèmica i empresarial, tot tres coincidien a assenyalar els trets que fan que la professió d’enginyer/a de Telecomunicació esdevingui essencial en l’actual situació: la capacitat “imbatible” d’adaptació, de gestionar la incertesa i d’innovar. A més, tots tres reclamaven polítiques que afavoreixin la creació d’indústria en el sentit modern de la paraula, ja que només així -deien-, serem capaços de generar projectes que ens permetin atraure i fidelitzar talent.

Un cop tancat el debat amb els assistents, Telecos.cat feia un petit homenatge a l’artista Marta Solsona, creadora de l’escultura del dr. Salvà i Campillo (precursor de la telegrafia elèctrica) i que cada any es lliura com a premi en el decurs de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica.
A continuació, la celebració de Sant Gabriel acollia el lliurament dels Premis Galileo Masters - Catalonia Challenge, el Concurs Europeu de Navegació per Satèl·lit, que compta amb el recolzament de Telecos.cat i que cada any aplega més de 500 idees de negoci i noves tendències. Antoni Paz, CEO de KIMbcn (Knowledge Innovation Market) i Daniel Marco, director general d'Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, eren els encarregats de desvetllar el nom dels guanyadors (més informació al següent enllaç).

Per acabar, les paraules del president delegat de l’Àrea d’Innovació de la Diputació de Barcelona, Josep Arimany, servien per cloure la Jornada. En el seu discurs, Arimany -que és doctor en Medicina- va voler incidir en les característiques que segons ell fan que els professionals de l’Enginyeria de Telecomunicació siguin claus: la seva creativitat, la capacitat d’anticipació i d’innovació. “Estic convençut que la vostra guia i mestratge seran essencials també de cara al futur”, va afirmar.

GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ (autor David Oller)
VÍDEO ÍNTEGRE DISPONIBLE AQUÍ
 
 

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92