Gordó recorda que la competència per suprimir o agrupar els col·legis professionals a Catalunya és de la Generalitat

05/06/2013

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha recordat aquesta tarda, en reposta a una interpel·lació del Grup Parlamentari de Convergència i Unió al Parlament de Catalunya davant la futura llei de serveis professionals que està elaborant el Ministeri d’Economia, que “la competència per suprimir o agrupar els col·legis professionals dins l’àmbit de Catalunya és de la Generalitat de Catalunya i no del Govern de l’Estat”. I ha asseverat que “la Generalitat de Catalunya exercirà aquesta competència amb el consens dels col·legis professionals”.
 
Germà Gordó s’ha mostrat preocupat perquè, de les informacions i les dades rebudes del contingut de la normativa en què treballa l’Estat, es conclou que “es trenca un sistema de professions col·legiades sense crear-ne cap altre, i desregulant  algunes professions”.
 
En aquest sentit, el conseller Gordó ha denunciat que la futura llei genera incerteses en els col·legis perquè la majoria d’aquestes corporacions passen a tenir un règim de col·legiació voluntària, amb la dificultat que això comporta per exercir les funcions de garantia del compliment dels codis deontològics de les professions. I, alhora, Gordó ha posat de manifest la dificultat que tot això generarà per vetllar perquè no es produeixin actes d’intrusisme professional, competència deslleial o altres actuacions irregulars en perjudici dels usuaris i consumidors dels serveis professionals.
 
Al final de la seva intervenció, Germà Gordó ha posat de manifest la voluntat de diàleg amb l’Estat. Però alhora ha avisat que, si no hi acord, el Departament de Justícia promourà els màxims consensos possibles amb els grups de la Cambra per donar-hi una resposta alternativa. “Com a Departament, compartim aquesta preocupació i volem defensar el nostre model col·legiat perquè entenem que és el que millor s’ajusta a la nostra realitat”, ha conclòs el conseller.
 
Al final de la seva intervenció, Germà Gordó ha saludat els representants dels col·legis professionals presents avui en la interpel·lació al conseller.
 
 
Quatre eixos sobre els quals fonamentar la defensa del model col·legial de Catalunya
 
En el si de la intervenció, el titular de Justícia ha articulat la defensa dels consells i col·legis professionals catalans, fonamentada en quatre eixos:
 
En primer lloc, ha fet referència al fet que la determinació de l’organització territorial i l’agrupació de membres de les corporacions en matèria de col·legis professionals és una competència exclusiva de la Generalitat i no del Govern de l’Estat.
 
En segon lloc, ha defensat la “no-relació jeràrquica” dels consells generals de col·legis amb els consells i col·legis professionals. I, en aquest sentit, el conseller ha destacat el suport de la Generalitat a l’establiment de les relacions entre els consells de col·legis i els col·legis catalans i els consell generals.
 
El tercer eix del qual ha parlat Gordó ha estat el de l’aposta per la delegació de funcions públiques de l’Administració als col·legis professionals i la necessitat d’establir entre tots els operadors noves relacions de cooperació publicoprivada.
 
I, finalment, i com a quart eix de la defensa del model català de col·legis professionals, el conseller de Justícia ha mostrat el compromís del Govern de negociar uns règims transitoris llargs, en benefici d’usuaris i consumidors, que permetin als col·legis professionals adaptar les seves estructures, normes i funcionament, així com també negociar règims transitoris llargs dels professionals afectats per les qüestions que són competència de l’Estat, com els dels advocats, procuradors o farmacèutics.

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92