L’acte -realitzat per primer cop en format virtual- s’emmarcava dins el programa d’activitats de la Unió Internacional de les Telecomunicacions (ITU) de les Nacions Unides i comptava amb la intervenció a la benvinguda del conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró.
Durant la seva intervenció, Puigneró va voler traslladar tres reflexions als participants: la tecnologia ha demostrat que pot ser una gran aliada per sortir d’aquesta crisi; serà igualment estratègica per a la recuperació econòmica de Catalunya; i és clau per al futur: “Sense digitalització no hi ha futur. La societat ara n’és més conscient que mai. Hem sigut un país industrial i ara ens toca ser un país digital”, sentenciava.
En consonància amb la temàtica triada aquest any per la ITU, la jornada tenia com a eix central el paper determinant que les tecnologies de la informació i la comunicació estan jugant a l’hora de frenar la pandèmia del COVID-19: des del fenomen maker alhora de desenvolupar respiradors d’emergència per als hospitals o la utilització de la bioinformàtica, la intel·ligència artificial i la capacitat de càlcul per combatre’l, fins a la posada en marxa d’aplicacions per conèixer la traçabilitat del virus i frenar-ne els contagis.
Per fer-ho vam comptar amb un panell d’experts de primer nivell, moderats pel periodista i director d’Estratègia i Continguts digitals de Broadcaster, Pipo Serrano.
Concretament intervenien:
• Lluís Rovira, enginyer de Telecomunicació i CTO de Protofy.xyz (co-líder del projecte OxyGEN), i Marc Watine, estudiant d’Enginyeria de Telecomunicació a l’EPFL (participant al projecte OxyGEN)
• Ulises Cortés, catedràtic d’Intel·ligència Artificial de la UPC i coordinador del grup d’investigació High Performance Artificial Intelligence (HPAI) del Barcelona Supercomputing Center
• Nuria Oliver, enginyera de Telecomunicació i doctora pel MIT, co-fundadora de ELLIS.
• Karina Gibert, doctora en Informàtica i catedràtica de l'Intel·ligent Data Science and Artificial Research Center de la UPC (IDEAI-UPC)
Un cop acabat el debat amb els assistents, el president de Telecos.cat, Pedro Linares, presentava el document inicial que serveix de punt de partida per a l’elaboració d’un informe que vol posar de relleu el compromís del món de l’Enginyeria amb la transformació de la societat post-Covid19 i el paper clau que en aquest nou escenari han de jugar les telecomunicacions i les TIC (més informació AQUÍ).
Les paraules de comiat del president de l’APTICC i degà del COEINF, Eduard Martin, posaven el punt i final a la sessió.
>>GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ
>>VÍDEO ÍNTEGRE DISPONIBLE AQUÍ