Més d’un miler professionals i representants d’empreses, administració, entitats i institucions del món de les telecomunicacions i la informàtica es donaven cita ahir al vespre a l’Auditori de Barcelona en el decurs de la que és ja una cita ineludible per a tot el sector TIC del país.
L’Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) tornaven a organitzar conjuntament la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, una edició molt especial i emotiva, ja que servia per retre homenatge a aquells que fa 25 anys van idear aquesta trobada pionera i de referència: Carles Martín Badell, Antoni Elias, Josep Mompin i Pedro Vicente (traspassat el 2013). Així, durant la gala es va projectar un vídeo especial, que sota el títol de “25 anys de la Nit, 25 anys de les TIC” -i jugant amb la simbologia d’un arbre tecnològic-, recordava els orígens i l'evolució d’aquest esdeveniment en paral·lel als orígens i l'evolució de la societat de la informació.
Abans, però, Pedro Linares, president de Telecos.cat, i Eduard Martin, degà del COEINF, adreçaven als assistents unes paraules de benvinguda. Linares aprofitava la seva intervenció per demanar a les administracions de tots els nivells el seu compromís a llarg termini amb la continuïtat del Mobile World Congress a la ciutat, i es referia també a l’aposta dels professionals TIC per un sector més sostenible, alineats amb allò que l’European Green Deal i l’Agenda 2030 de les Nacions Unides defensen. Martin, de la seva banda, reivindicava el paper de les dones enginyeres dins del sector, demanant als consells d’administració de les empreses que facin una aposta real per incorporar talent femení.
Inauguració oficial i cloenda
La inauguració oficial anava a càrrec de Roberto Sánchez, secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, i Laia Bonet, tinenta d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona. Després de referir-se als reptes que com a societat digital ens cal afrontar, Sánchez feia una crida al proselitisme professional, referint-se al dèficit de 80 mil professionals TIC que pateix Espanya, i encoratjant Telecos.cat i COEINF a continuar treballant per fomentar les vocacions tecnològiques entre els més joves.
A continuació, Bonet es referia a la cancel·lació del Mobile, ressaltant la gran capacitat de resiliència de la ciutat davant d’aquest fet, “gràcies –deia- a un ecosistema d’innovació propi que s’està consolidant”. I afegia: “Som una ciutat de referència mundial en innovació i tecnologia, i tenim la capacitat per convertir-nos en una de les capitals globals del 5G. Però també volem ser la ciutat de referència en l’impuls de l’humanisme tecnològic. Volem posar la tecnologia al servei de la ciutadania”.
Durant la cloenda institucional –i després del lliurament dels Premis Salvà i Campillo, Alan Turing, Joan Clarke, del Premi a la Comunicació i Divulgació de les TIC, i del Premi d'Honor de la Nit (tota la informació dels guardonats aquí)-, el conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, feia una nova referència al Mobile, posant en valor el missatge unànime –afirmava- de la reunió celebrada ahir al matí al Palau de la Generalitat: “Som i hem de ser un país digital. De la mateixa manera que vam ser un país industrial ara hem de ser un país digital. I alguns voldríem fins i tot ser un país digital en forma de República. Però en el que tots estem d’acord és en que hem de ser sí o sí un país digital. Perquè Catalunya serà digital o no serà”. Per acabar, i després de criticar amb duresa el conegut com a “decretazo digital”, el conseller va voler adreçar unes paraules a tots els premiats: “Sou una bona prova de la vitalitat del sector i de la feina que feu pel país”, sentenciava.
Batucada i música en directe
Amb una batucada il·luminada per leds com a tret de sortida (a càrrec de Brincadeira), i amb la música en directe del Swing Time Quartet com a acompanyament, la 25a Nit comptava amb el popular periodista Espartac Peran com a mestre de cerimònies.
L’habitual còctel-networking al foyer de l’Auditori tenia enguany un caire festiu, amb l’actuació de La Salseta del Poble Sec posant-hi el ritme entre el més de mil assistents a la que ja és la 25 edició d’aquesta gran trobada del sector TIC del país.
>>GALERIA FOTOGRÀFICA disponible AQUÍ (autor fotos: David Oller)
>>GALA ÍNTEGRE en vídeo AQUÍ
>>VÍDEO ESPECIAL "25 anys de la Nit, 25 anys de les TIC":
|