#SantGabriel2019: Obrim el debat entorn als drets digitals de la ciutadania posant l’accent en la necessitat que enginyers TIC i advocats treballin plegats

04/10/2019

Una setantena de professionals de l’enginyeria TIC i del dret es donaven cita ahir a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona (un marc simbòlic ja que va ser la primera seu a Barcelona de l’Escola de Telecomunicacions) per celebrar plegats Sant Gabriel (patró de la professió), en una nova jornada multidisciplinar organitzada per l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat), amb el títol de “Ciutadania i drets digitals”.

La jornada arrencava amb la benvinguda a càrrec de Pedro Linares, president del col·lectiu, qui va voler destacar la rellevància de la temàtica triada per a la trobada d’enguany, davant la necessitat de trobar respostes adients a la nova vida digital dels ciutadans, i on l’actual ordenament jurídic ha quedat clarament sobrepassat.

Tot seguit, arrencava la primera de les presentacions a càrrec de Joana Barbany, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, qui va descobrir als assistents el contingut de "La Carta Catalana per als drets i les responsabilitats digitals" (veure presentació AQUÍ), una eina que va definir com a “viva, dinàmica i co-creada, amb vocació normativa” i on tothom que ho vulgui pot fer les seves aportacions. A continuació, arribava el torn de Rodolfo Tesone, diputat de la Junta de Govern de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i president de la Comissió de Transformació Digital, qui va presentar la “Carta de Barcelona pels Drets de la Ciutadania en l’Era digital” (veure presentació AQUÍ), defensant el model europeu d’ecosistema digital, “l’únic –va dir-, on el ciutadà se situa a l’epicentre”, i alertant del fet que actualment el 80% de la nostra vida digital està en mans d’una sola persona (Mark Zuckerberg).

La taula rodona moderada per l’advocada, enginyera de Telecomunicació i vocal de la nova Junta directiva de Telecos.cat, Meritxell Bosch, tenia lloc just després, amb la participació -a banda de Barbany i de Tesone-, de Michael Donaldson, nou comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona; Magí Lluch-Ariet, doctor en Enginyeria Telemàtica i president del Capítol Català de la Internet Society (ISOC-CAT); i Pau Enseñat, advocat i co-fundador de l’startup legaltech Reclamadatos. A grans trets, tots coincidien a l’hora d’assenyalar que cal treballar interdisciplinàriament i fent xarxa per tal de promoure un nou marc normatiu que aporti respostes globals a problemes que també són globals. En aquest sentit, i a tall d’exemple, Donaldson es referia a la “Cities Coalition for Digital Rights” (més informació AQUÍ), iniciativa impulsada fa un any per l’Ajuntament de Barcelona i els d’Amsterdam i Nova York.

Un cop tancat el debat amb els assistents, i en el seu primer acte oficial com a nou president delegat de l’Àrea d’Innovació de la Diputació de Barcelona, Josep Arimany s’encarregava de cloure la Jornada, assegurant “haver aprés molt” i convidant l’organització a traslladar el debat a d’altres àmbits (com el del món de la salut). “Hem d’anar tots plegats cap a un nou marc de convivència digital que busqui l’equilibri entre drets i deures”, afirmava.

Com ja és tradició, la celebració de Sant Gabriel acabava amb una intensa sessió de networking acompanyada d’una copa de cava a la terrassa de l’emblemàtic Espai Bonnemaison.

>>GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ (autor David Oller)


Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
30 maig 2024 - Assemblea General Ordinària 2024

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92