Aquesta nova edició de la presentació del Baròmetre 2019, l'onzena edició, ha servit per reunir, un cop més, tot el sector tecnologic en un mateix espai. Amb un públic majoritàriament format per professionals i representants d’empreses TIC de l’oferta, però amb cada cop més presència de persones vinculades a empreses de la demanda tecnològica, l’auditori del Disseny Hub de Barcelona es va convertir en un fòrum obert i expectant dels resultats d’aquest any.
El Baròmetre 2019 va voler posar el focus en tres temàtiques destacades que, a través de les enquestes prèvies, s’havien detectat com a temes candents que necessitaven explicació, respostes i accions concretes. Així, aquest any les temàtiques van ser l’escassedat del talent digital, especialment quan parlem de la poca presència de les dones en les TIC, el fet de tractar les noves tecnologies com a generadores de valor i per últim, l’impacte de les polítiques públiques dins el sector.
Entre les conclusions més destacades, hi ha aquestes:
- Només el 6,6% de les empreses que implanten les TIC es beneficien d’una millora en la facturació. El CTecno detecta una oportunitat de creixement.
- Els projectes tecnològics beneficien principalment l’agilització de processos, contacte amb els clients o accions comercials, tot i que no acaben de generar un impacte positiu en l’augment de la facturació.
- L’estudi detecta escassetat de talent de les dones en el sector TIC que representa un 8% de les posicions tècniques. Només un 10,8% de les empreses enquestades fomenten algun tipus de programa per contractar dones.
- El talent passa a ser el primer fre per al creixement del sector, passant de la setena preocupació a la primera en només dos anys.
- L’estudi recomana posar el focus en el talent, vertebrar l’ecosistema per tot el territori, accelerar la digitalització com a creadora de valor de les empreses i enfortir el diàleg entre les administracions públiques i el sector privat.

Les dades de 2019(*), que es van presentar amb realitat augmentada gràcies a la col·laboració amb l’empresa Visyon, van ajudar a detectar reptes, però també oportunitats pel sector. Per exemple, la que ens diu que el sector TIC ha de liderar la transformació del teixit empresarial català potenciant i accelerant la digitalització de l’economia, acostant-se a les empreses de la demanda. L’altre punt important és que les noves tecnologies dins les empreses s’haurien d’entendre cada cop més com a catalitzadores de negoci i valor més enllà de l’optimització de processos per fer que les empreses puguessin obtenir millors resultats econòmics, i no només agilitzar processos interns perquè no siguin vistes només com un proveïdor de solucions TIC sinó com un partner estratègic que acompanyi les empreses en el seu procés de digitalització.
(*)En aquesta onzena edició hi han participat 1.019 empreses, entre 501 empreses d’oferta i 518 empreses de demanda del sector tecnològic.
Si vols llegir l’estudi complet, demana’l Sol·licita l'estudi |