Telecos.cat participa a Alimentària: Jornada sobre les “Innovacions de l’enginyeria a la cadena d’alimentació” | | La Jornada “Innovacions de l’enginyeria a la cadena d’alimentació”, organitzada per l’Institut d’Enginyers de Catalunya (del qual forma part l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació-Telecos.cat) posava ahir de manifest les aportacions de l’enginyeria en les transformacions d’un sector referent i clau per a l’economia com és l’alimentació.
Celebrada en el marc d’Alimentària Hub, i amb la intervenció de Santiago Bellmunt (PepsiCo), Manel Nesweda (Fuji Seal Iberia), Daniel Oliach (Centre Tecnològic Forestal de Catalunya) i Daniel Tarragó (Sistemes Electrònics Progrés), els diferents ponents coincidien en què la innovació i la diferenciació és una de les claus que aporta valor als productes que consumim.
Després de la presentació de cadascun dels ponents per part de Pere Gaviria (del programa 'Valor afegit' de TV3), Santiago Bellmunt subratllava que la innovació ha de comportar valor afegit i resultats amb responsabilitat. Com a “innovador internacional”, Bellmunt, que lidera un equip de 55 persones de 17 nacionalitats diferents, destacava la importància “d’entendre el consumidor de diferents països per desenvolupar i adaptar productes que responguin a les seves necessitats aportant-els-hi un valor afegit per el que et compren a tu i no als altres”
Per la seva banda, Manel Nesweda assenyalava la importància del packaging en la diferenciació d’un producte. Noves formes, com per exemple envasos-joguina o la reutilització dels envasos, són tendències punteres a Europa que estem adoptant al nostre país. Com a membre de la Comissió de Packaging del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, assenyalava que “aquesta exerceix una vigilància tecnològica sobre les innovacions en tots els elements relacionats amb el packaging: films, tintes, propietats, tipus d’envasos,etc.”
Tot seguit, David Oliach posava l'accent en com l’enginyeria forestal ha contribuït a que un producte silvestre com la tòfona negra (Tuber melanosporum), que trobem als nostres boscos, es pugui “domesticar” i per tant cultivar i produir en camps de conreu mitjançant la plantació de plançons prèviament inoculats en vivers especialitzats amb inòcul esporal del fong desitjat “L’enginyeria forestal també ha contribuït a mantenir la producció de tòfona silvestre en zones forestals mitjançant una silvicultura orientada a la producció de tòfones”, afirmava.
Les darreres tecnologies emergents i capdavanteres són imprescindibles per tal d’optimitzar els recursos hídrics i d’altres nutrients de la manera més eficient possible. Ho explicava Daniel Tarragó, enginyer de Telecomunicació i membre del nostre col·lectiu. Segons Tarragó, això es possible, per exemple, gràcies a la fertirrigació de precisió de Sistemes Electrònics Progrés, que “està desenvolupant equips molt versàtils, amb nombroses prestacions i fàcilment escalables”, imprescindibles per conèixer les necessites hídriques d’una planta.
Carles Martín, també membre de Telecos.cat i president de l’INEC, destacava durant l'acte d'inauguració les aportacions de l’enginyeria a aquest i d’altres sectors, així com la importància d’obrir espais de coneixement transversals. Conxita Villar, enginyera agrònoma de la Junta del Col·legi d’Agrònoms, assenyalava a la cloenda que l’enginyeria és innovació i solució de problemes que afavoreixen, entre d’altres, també la indústria alimentària. | Més noticies
| |
|
|
|
|
|