La 29a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica premia els millors professionals i projectes del sector TIC

21/03/2024

El fundador de inLab FIB, codirector de LogiSim i exdegà de la Facultat d’Informàtica de Barcelona , Josep Casanovas, rep el Premi d’Honor.

Telecos.cat i COEINF també reconeixen amb els premis Salvà i Campillo, Alan Turing i Joan Clarke a Susana Prado (INETUM), Victor Canivell (Qilimanjaro Quantum Tech), Eduard Martín (Mobile World Capital).

Ràdio Associació de Catalunya, rep el Premi a la Comunicació i Divulgació de les TIC; Ainhoa Castaño (UAB), el Premi al Talent Jove; i la Direcció General d'Administració Digital, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, un reconeixement especial.

 

La 29a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica ha estat aquest vespre el marc de lliurament dels Premis Salvà i Campillo, Alan Turing, Joan Clarke, el Talent Jove i del Premi d’Honor de La Nit, atorgats conjuntament per l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF), en una cerimònia que ha comptat amb la participació, entre altres autoritats, del conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; de la vicepresidenta primera del Parlament de Catalunya, Alba Vergés; del secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Marc Realp; del quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls; de la presidenta delegada de l'Àrea de Serveis Generals i Transició Digital de la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz.
 

Quant als premis atorgats pel Jurat (veure https://lanit.cat/premis#premis-jurat), el fundador de inLab FIB, codirector de LogiSim i exdegà de la Facultat d’Informàtica de Barcelona Josep Casanovas, rebia la màxima distinció: el Premi d’Honor. Casanovas, fundador de l’inLab FIB, va ser-ne director des del 2012 fins al 2020. Les seves principals àrees d’investigació han estat el modelatge i la simulació, la internet i els sistemes d’informació. Ha col·laborat en nombrosos projectes d’investigació i innovació per la UE i diferents empreses i institucions. Va ser degà de la Facultat d’Informàtica de Barcelona i codirector de Centre de Simulació de Sistemes de Logistica (LogiSim). Actualment, és el líder del grup d'investigació de computació d’alt rendiment del Social Challenges Research del Barcelona Supercomputing Center.

El Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada (que reconeix la persona o entitat que ha contribuït de manera notable a la potenciació o divulgació de l'Electrònica, les TIC o l'Audiovisual) ha estat atorgat a Susana Prado, directora general d’INETUM Catalunya, on generen un volum de negoci proper als 100 milions d’euros. Amb més de 30 anys d'experiència, ha ocupat càrrecs directius a empreses com IECISA i és professora associada a la URV. Aprofita la seva posició directiva per projectar un impacte positiu a l'ecosistema digital i col·labora en iniciatives que visibilitzen i promouen el poder transformador de la tecnologia en la vida de les persones, posant el focus en la necessitat de disposar d'un sector tecnològic on la presència de la dona sigui una realitat.

El Premi Joan Clarke al CIO destacat ha estat per Eduard Martín, CIO i director d'Innovació a la Fundació Mobile World Capital Barcelona, implicant-se en la transformació digital de Barcelona i Catalunya. Martín ha liderat la migració als serveis en núvol, l'actualització dels sistemes de gestió i la garantia de la seguretat durant la pandèmia. També, ha sigut CEO de la iniciativa 5GBarcelona i president de la Comissió de Connectivitat Intel·ligent a AMETIC, consolidant la seva contribució al desenvolupament industrial i tecnològic del país.

 

El talent emprenedor de Víctor Canivell i el compromís social de Cristina Steegmann

Pel que fa al Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria l’ha rebut Víctor Canivell, cofundador de Qilimanjaro Quantum Tech, la primera empresa full-stack de computació quàntica a Espanya que ha desenvolupat una arquitectura de processadors quàntics analògics que ofereixen solucions innovadores en diversos sectors industrials. Han creat el primer ordinador quàntic funcional a Espanya i al sud d'Europa.

Quant al Premi Alan Turing al Compromís Social, ha estat per la directora de l’ l'Institut Eugeni d'Ors de Badalona, Cristina Steegmann, on ha aconseguit integrar les TIC en l'educació. Ha liderat un projecte pedagògic centrat en les tecnologies per motivar els alumnes i combatre l'absentisme escolar, especialment entre noies amb risc d'emancipació prematura. Han consolidat l'ús de les tecnologies a l'institut, contribuint a l'educació de qualitat i a la promoció de la igualtat de gènere.

 

Premi a la Comunicació per a Ràdio Associació de Catalunya, Premi al Talent Jove per a Ainhoa Castaño i reconeixement especial del Jurat per AMETIC

El jurat d’aquesta 29a Nit també ha volgut posar en relleu la tasca divulgativa duta a terme per Ràdio Associació de Catalunya per la seva dedicació a preservar i difondre la història de la primera emissora de ràdio a l'estat espanyol, Ràdio Barcelona EAJ1. En el marc del centenari de l’arribada de la ràdio a Catalunya, han fet un extens treball de recerca i documentació, a més de planificar i executar diverses activitats de celebració com el documental “La ràdio silenciada”, el llançament del llibre “TU, CALLA. Silencis i oblits. Memòries de Josefina Rifà i la radiodifusió a Catalunya” i el pòdcast “Tu, calla”, trobades de divulgació i la gala de Premis Ràdio Associació al Palau de la Música.

 

Ainhoa Castaño ha estat guardonada amb el nou Premi al Talent Jove. Castaño és estudiant d’Enginyeria Informàtica i Enginyeria Electrònica de Telecomunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona, destaca per la seva implicació i lideratge en diverses iniciatives acadèmiques i socials. Guanyadora dels premis DonaTIC 2023, ha ocupat càrrecs com responsable júnior del Grup de Treball de Voluntariat i Acció Social de Telecos.cat i presidenta de TecnoUAB. Organitza activitats de divulgació tecnològica com els TecnoDays, i ha coordinat la infraestructura de congressos tecnològics MEMEnginy. La seva participació en taules rodones i rols anteriors com a exvicepresidenta del Consell d’Estudiants de l’Escola d’Enginyeria de la UAB i exdelegada d'Igualtat ha demostrat un compromís constant amb la comunitat estudiantil i la promoció de la igualtat.

 

Enguany hi ha hagut un reconeixement especial del Jurat de La Nit per l'associació que representa el sector de la indústria digital a escala nacional, AMETIC, que recentment va celebrar el seu 50è aniversari. AMETIC agrupa des de pimes fins a grans empreses globals dels àmbits de les TIC, la indústria electrònica, els continguts digitals, la transformació digital, la banca, l’energia o la sostenibilitat. AMETIC ocupa 625.000 persones, realitza el 35% de la seva dedicació a la recerca i el desenvolupament, impacta al 22,6% del PIB i és el creador més gran d'ocupació qualificada.

 

Reconeixements especials de Telecos.cat i COEINF per la Direcció General d'Administració Digital, pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

A banda dels guardons que decideix el Jurat, els organitzadors de la Nit han volgut fer dos reconeixements dobles. Per un costat, a la Direcció General d'Administració Digital i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació per impulsar les dades públiques, governades i obertes com a infraestructura fonamental del país. I per l’altre, al Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona pel seu caràcter pioner, ara fa 25 anys, en el desenvolupament de la identitat digital professional amb la creació de Firmaprofesional, la infraestructura digital segura per a la signatura electrònica, imprescindible per a la creació de la Recepta Electrònica. 


Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
17 maig 2024 - Dia Mundial de les Telecomunicacions

21 maig 2024 - IOT Solutions World Congress

21 maig 2024 - Barcelona Cybersecurity Congress

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92